شن و ماسه از اجزای اصلی تشکیل دهنده بتن که یکی از پرکاربرد ترین مواد اولیه در صنعت ساختمان سازی می باشند. در جهت تهیه بتن، ابتدا شن به شکل یکنواخت بر روی یک سطح صاف، تمیز و غیر قابل نفوذ ریخته می شود. سپس ماسه به طور یکسان بر روی آن پخش می گردد. شرکت خوارزم سازه نمایندگی فروش مستقیم مصالح ساختمانی و انواع ماسه و شن به قیمت روز کارخانه و همچنین کیفیت عالی در تهران می باشد و نیز توسط وبسایت خود امکان خرید آنلاین در تمام مناطق کشور و همچنین شرایط خرید آسان را برای شما مصرف کنندگان گرامی فراهم آورده است.
این نکته را باید در نظر گرفت که مجموع ضخامت این دو لایه از ۳۰۰ میلی متر نباید بیشتر شود. در ادامه سیمان خشک به حالت یکنواخت بر روی مصالح سنگی فوق پخش شده و با وسایل مناسب به طور کامل مخلوط می گردد. در مرحله آخر نیز آب به مرور به مخلوط اضافه شده و به شکل یکسان با آن مخلوط می گردد تا بتن همگن به دست آید.
شن و ماسه مصرف شده در ساخت بتن باید تمیز و از هر نوع مواد آلاینده عاری باشند. همچنین برای اینکه بتن از دوام و مقاومت بالا و مناسبی برخوردار شود، دانه بندی شن و ماسه نیز باید مناسب باشد. این مصالح باید دارای مقاومت مناسبی در مقابل تغییرات فیزیکی و شیمیایی محیط داشته باشند. علاوه بر این مواردی که در دپوی این مصالح باید مد نظر قرار داد به شرح زیر می باشد:
● شیب زیاد دپوها باعث جدا شدن دانه های ریز و درشت از هم می گردد، به همین خاطر شیب مخروط دپوی شن و ماسه نباید زیاد باشد.
● محل دپو باید به صورتی قرار گیرد که همواره امکان تخلیه آب مازاد آن ها وجود داشته باشد.
نسبت شن و ماسه در بتن
در حالت کلی تعیین میزان شن و ماسه در بتن و دیگر مواد تشکیل دهنده آن بر پایه تجربه های کارگاهی و استفاده از مخلوط های آزمایشی در آزمایشگاه، مبتنی بر روش های متداول با مصالح مصرفی کارگاه تعیین می گردد. به همین منظور برای بتن های پایین تر از رده ” C20″ می توان نسبت های مخلوط شده را بر اساس تجربه های قبلی و بدون مطالعه آزمایشگاهی تعیین کرد و یا به این شرط که مصالح مصرفی استاندارد باشند، “نسبت های اختلاط استاندارد” مطابق دفترچه مشخصات فنی عمومی را ملاک قرار داد.
مطابق بند ” ۵-۳-۲-۲ “مبحث نهم مقررات ملی، برای بتن های با رده” C20 ” و بالاتر، تعیین نسبت های بهینه اختلاط باید به وسیله مطالعات آزمایشگاهی و با در نظر داشتن ضوابط طراحی بر اساس دوام صورت گیرد. امکان دارد که این مطالعات پیش از شروع عملیات اجرایی توسط طراح انجام پذیرد و نتیجه حاصل شده به عنوان نسبت های اختلاط مقرر در دفترچه مشخصات فنی خصوصی درج گردد، و یا به وسیله مجری به انجام رسد و نتیجه به دست آمده به عنوان نسبت های اختلاط تعیین شده به کار برده شود. قابل ذکر است که تغییرات در مصالح و نسبت های اختلاط نباید از حدود تعیین شده در طرح مورد نظر بیشتر باشد.
این نکته را در نظر بگیرید که برای تعیین میزان آب، سیمان و همچنین مقدار شن و ماسه در بتن، باید مواردی از قبیل طرح اختلاط، نسبت آب به سیمان و همین طور عیار بتن را مد نظر قرار داد. به عنوان مثال جهت تهیه یک متر مکعب بتن با عیار ۳۰۰، نسبت آب به سیمان ۰/۵ و نسبت اختلاط شن به ماسه ۶۵ به ۳۵، مقدار سیمان مصرفی۳۰۰ کیلوگرم در یک متر مکعب، مقدار آب ۱۵۰ کیلوگرم، مقدار شن حدود ۱۳۰۰ کیلوگرم و مقدار ماسه مورد نیاز حدود ۷۰۰ کیلوگرم خواهد بود.
محاسبات مخلوط اوليه بتن
بسته به روش انتخاب شده برای طرح مخلوط بتن، امکان دارد گام های محاسبات طرح اختلاط نيز تغيير كند اما گام های مشتركی در همه روش ها وجود دارد. از آن جایی كه نتيجه نهايی طرح مخلوط بتن در همه روش ها يكسان است نمی توان به کاربردن يک روش را اجباری نمود.
یه طور واضح طرح مخلوط اوليه در روش های مختلف يكسان نيست. اما از آن جایی كه مخلوط آزمون ساخته می شود و دستيابی به بتن مطلوب منجر به حک و اصلاح در طرح مخلوط اوليه می گردد، نتيجه طرح مخلوط در آخر نزديک به هم خواهد بود. در يک روش نيز ممكن است تقدم و تاخر گام ها امكان پذير باشد. گاهی اوقات می توان با توجه به مصالح موجود ترتيب برخی مراحل محاسباتی را تغيير داد.
عیار بتن
مقصود از عیار بتن یا ملات، میزان سیمان استفاده شده در بتن یا ملات، در واحد حجم می باشد که این واحد حجم بتن در ایران متر مکعب می باشد. به عنوان مثال اگر کسی بیان کند که بتن استفاده شده در فونداسیون بتن ۳۵۰ می باشد، منظور از این بتن ۳۵۰ همون عیار بتن می باشد. این بدین معنی است که در یک متر مکعب بتن فونداسیون ۳۵۰ کیلوگرم سیمان چیزی در حدود ۷ پاکت ۵۰ کیلویی مصرف شده است.
پارامترهای موثر در طرح مخلوط بتن
■ کارایی و روانی مناسب ( ابتدا کارایی و سپس روان بودن )
■ دوام ( به ترتیب: نوع سیمان، نوع سنگدانه، حداقل و حداکثر سیمان، حداکثر نسبت آب به سیمان، استفاده از مواد افزودنی )
■ مقاومت ( مقاومت مشخصه، انحراف معیار، کنترل کیفیت )
■ سنگدانه ها ( ایجاد ساختار بتن، کاهش فضای خالی )
■ نسبت آب به مواد سیمانی
■ سیمان ( نوع سیمان، ترکیب شیمیایی، نرمی)
مقدار شن، ماسه، آب و سیمان در یک متر مکعب بتن
این موضوع بستگی به طرح اختلاط (امکان دارد شن ۶۵ درصد و ماسه ۳۵ درصد یا شن ۸۰ درصد ماسه ۲۰ درصد و نسبت های دیگر) و نسبت آب به سیمان و عیار بتن دارد. به طور فرض عیار بتن ۳۰۰ و نسبت آب به سیمان ۰٫۵ و حداکثر قطر شنی هم ۵۰ میلی متر باشد، در این صورت با توجه به جدول وزن یک متر مکعب بتن ۲۴۴۵ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد.
به همین جهت مقادیر زیر را داریم:
چون عیار بتن ۳۰۰ =۳۰۰ کیلوگرم سیمان در یک مترمکعب استفاده شده
چون نسبت w/c (آب به سیمان) ۰٫۵ هست =۱۵۰ کیلوگرم آب در یک مترمکعب استفاده شده
با توجه به موارد بالا ۳۰۰ کیلوگرم سیمان و ۱۵۰ کیلوگرم آب در مجموع ۴۵۰ کیلوگرم که از مجموع وزن یک متر مکعب بتن(۲۴۴۵) کم کنیم می شود: ۴۵۰-۲۴۴۵ = ۱۹۹۵ کیلوگرم
پس ۱۹۹۵ کیلوگرم باقی می ماند که ترکیبی از شن و ماسه می باشد. حال فرض می گیریم نسبت اختلاط شن ۶۵ به ماسه ۳۵ باشد، در این صورت:
چون شن ۶۵ درصد = ۱۲۹۷ کیلوگرم
چون ماسه ۳۵ درصد = ۶۹۸ کیلوگرم
پس در یک مترمکعب بتن با عیار ۳۰۰ به طور تقریبی سیمان ۳۰۰ آب ۱۵۰ شن ۱۳۰۰ و ماسه ۷۰۰ کیلوگرم مصرف می گردد.
ابعاد معادل کارگاهی و دقیق
هر بیل مقداری در حدود ۳ کیلو گرم سیمان را در خود جای می دهد. به عبارتی در تهیه یک متر مکعب بتن با فرض مصرف ۳۰۰ کیلو گرم سیمان ۱۰۰ بیل سیمان لازم داریم. به طور تقریبی هر ۱۸ بیل یک فرغون است. بین ۳٫۵ تا ۴ فرغون حجم یک بتونیر است و برابر با ۷۰ کیلو سیمان و باز هم به طور تقریبی ۵ بتونیر ۱ متر مکعب است.
۱ متر مکعب خاک با ۷ عدد فرغون برابر است و سر ریز قابل جا به جایی است به همین جهت با مشابهت وزن مخصوص شن و ماسه باخاک در تهیه یک متر مکعب بتن نیازمند ۶ الی ۷ فرغون شن و ۳ الی ۴ فرغون ماسه و ۲ الی ۳ فرغون سیمان هستیم. یک متر مکعب بتن با ۱۴ الی ۱۵ فرغون قابل جا به جایی است.
بتن پرکاربرد ترین ماده در تمام جهان برای ساخت سازه ها می باشد و به میزان بسیار بیشتری نسبت به دیگر مصالح همچون: فولاد، آسفالت و چوب تولید می شود و دومین ماده پس از آب می باشد که به شکل وسیع در موارد زیادی کاربرد دارد.
در میان خصوصیات بتن، مقاومت بتن یکی از ویژگی هایی می باشد که بیشترین ارزش را در بین مهندسان و طراحان دارد و به همین خاطر با نسبت کیفی بالایی کنترل می شود.
بتن از ترکیب چندین فاز شامل: سیمان، سنگدانه، مواد افزودنی و آب تشکیل شده است. تقریباً % ۵۷ حجم بتن متعارف را سنگدانه ها تشکیل می دهند. واضح است که ماده متشکل های که چنین درصد بزرگی از بتن را تشکیل می دهد باید نقش مهمی در خواص بتن تازه و سخت شده داشته باشد. در حالتی که درصد حجمی شن و ماسه به نسبت تقریبا یکسان باشد، مقاومت بتن بیشتر از حالتی است که شن و یا ماسه به تنهایی بیشتر حجم سنگدانه را تشکیل دهند.
قیمت هر تن شن و ماسه
شن و ماسه، قیمت های متنوعی بسته به نوع آن ها دارد و طبق نیاز و نوع کار صنایع تولید و عرضه میشود. به جهت نوسانات بازار و تغییر قیمت لحظه ای محصولات، برای استعلام قیمت روز مصالح ساختمانی و انواع ماسه و شن و نیز مشاوره با کارشناسان مجرب مجموعه خوارزم سازه می توانید به وبسایت خوارزم سازه مراجعه کرده و یا با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.
09308424173