در این مقاله به بررسی فاصله و ارتفاع زیگزاگ تیرچه و نحوه محاسبه میلگرد زیگزاگ تیرچه می پردازیم و شما را با مزایای این قطعات ساختمانی آشنا می نماییم. میلگرد زیگزاگ نوعی میلگرد می باشد که غالبا برای ساخت پل ها و سقف ها مورد استفاده قرار می گیرد. طرز ساخت این قطعه با انواع دیگر میلگرد ها متفاوت می باشد. میلگرد نقشی اساسی در ساختمان سازی داشته و بسته به کاربری که برای آن انتخاب می شود سایز و شکل مختلفی به خود می گیرد. کارخانه تولید میلگرد و تیرچه و سایر محصولات ساختمانی در تهران، خوارزم سازه، بهترین نوع میلگردهای زیگزاگ را خدمت مشتریان خود عرضه می دارد.
برای اطلاع دقیق از نحوه محاسبه میلگرد زیگزاگ تیرچه و فاصله و ارتفاع میلگرد تیرچه با کارشناسان این مجموعه که به صورت 24 ساعت آماده پاسخدهی به سوالات شما می باشند، تماس بگیرید.
نحوه محاسبه میلگرد زیگزاگ تیرچه
ميلگرد های زيگزاگ كه به آن تيرچه زيگزاگ و يا خرپا نيز گفته مي شود، از وصل شدن ميلگرهاي آجدار A3 با ميلگرد ساده به صورت زيگزاگ ساخته مي شوند. نحوه اتصال ميلگرد هاي زيگزاگي عموما به صورت جوشي و همچنين گاهي از طريق قلاب كردن است. در صنعت ساختمان سازي به ميلگرد زيگزاگي ميلگرد عرضي هم گفته مي شود.
در ساختمان سازي گاهي از محصولات فولادي به صورت خام و گاهي به صورت پيش ساخته استفاده مي شود. به عنوان مثال از تير آهن و ستون صنعتي به همان صورت در ساخت و ساز استفاده مي شود، تنها عملياتي كه روي اين مصالح انجام مي شود يك برش و جوشكاري ساده است. اما مصالحي وجود دارد كه ابتدا بايد به صورت محصولي پيش ساخته توليد و سپس از آنها در ساختمان سازي استفاده شود. نمونه اي از اين مصالح ميلگرد بستر و ميلگرد زيگزاگ است. ميلگرد زيگزاگ نقش مهمي در ساختمان سازي دارد. به دليل بالا بودن توان باربري این میلگرد خود يك عضو مهم در ساخت سقف است. توليد ميلگرد زيگزاگ در كارگاه هاي ساخت تيرچه انجام مي گردد. از خطوط مكانيزه با كيفيت بالا براي توليد ميلگرد زيگزاگ استفاده مي كنند.
مزاياي توليد ميلگرد زيگزاگ
- خم كاري مفتول هاي ميلگردي يك دست و يكنواخت مي شود.
- ارتفاع میلگرد زیگزاگ تیرچه كمترين ايراد را خواهد داشت.
- در يك راستا عرض ميلگرد زيگزاگ بدون كمترين تغييرات توليد مي شود.
- استفاده از مفتول با قطر بالاتر ممكن ميشود.
روش ساخت میلگرد زیگزاگ تیرچه
ساخت این قطعات در كارخانه هاي پيشرفته توسط يك كارگر با دستگاه هاي پيشرفته با سرعت بالاتري انجام مي شود. ميلگردهايي را كه كربن كمتر دارند به صورت كلاف روي هم قرار مي دهند. سپس از بين غلتك هاي ويژه عبور داده مي شوند و تحت كشش قرار مي گيرند. در مرحله بعدي ميلگرد ها با استفاده از نقطه جوش در دستگاه زيگزاگ ميلگرد به روش الكتريكي با كمك آرماتور به هم وصل مي شوند، و در آخر خرپا ها به اندازه هاي مورد استفاده برش داده مي شوند.
نحوه جوش دادن میلگرد زیگزاگ تیرچه
ميلگردهاي آجدار را علامت گذاري مي كنند، ميلگرد هاي ساده را خم كرده و براي جوش دادن به ميلگردهاي آجدار آماده مي كنند. نقاطي را كه مي خواهند جوشكاري كنند، حتما بايد رنگ زدايي كنند. براي اين كار هم بر روي ميلگرد آجدار و هم بر روي ميلگرد ساده بايد عمليات برس كاري صورت گردد. نقطه قرار گرفته بر روي ميلگرد آجدار بايد بلافاصله جوشكاري شود. اگر مدت زيادي از برس كاري بگذرد ميلگردها مجددا يك لایه اكسيدي بر روي خود تشكيل مي دهند از این رو بهتر است بلافاصله بعد از عمليات برس كاري جوشكاري انجام گردد.
براي رفع مشكل جوش پاييني خرپا، در زمان خم ميلگرد ارتفاع ميلگرد عرضي را بلندتر از خرپا در نظر مي گيرند و در نقطه پاييني، ميلگرد را به شكل قلاب به ميگردهاي زيرين وصل مي كنند، كه البته معايبي دارند اعم از: تيرچه به دليل وزن ميلگرد عرضي سنگين تر مي شود و به دليل اينكه حجم ميلگرد بيشتر مي شود، پوشش بتن كمتر مي شود و گيرايي بين ميلگردهاي زيگزاگ و ميلگردهاي كششي كم می گردد.
اجزاي تشكيل دهنده ميلگرد زيگزاگ
میلگرد زیگزاگ تیرچه به صورت پيش ساخته هست كه در نقاط مختلف ساختمان سازي بكار مي روند.
ميلگرد هاي زيرين : همان طور كه از نامش معلوم است این ميلگرد در زير سازه قرار دارد و بايد توانايي حمل نيروي كششي را داشته باشد.بخش زيرين ميلگرد زيگزاگ مانند عضو كششي در ديگر مصالح ساختمان است به عنوان مثال در تير آهن جان تير آهن است كه عضو مقاوم در برابر نيرو كششي هست. نیروی کششی مذکور در اثر لنگرهاي خمشي ناشي از وزن به وجود مي آيد، دو نوع لنگر خمشي در اينجا وجود دارد.
- لنگر خمشي حاصل از وزن خود تيرچه
- لنگر خمشي حاصل از وزن مرده سقف در فاصله محور تا محور دو ميلگرد زيگزاگ
ميلگرد بالايي : ميلگرد بالايي به دو صورت در باربري ميلگرد زيگزاگ نقش دارد و اما نيروي كششي نیروی مورد نظر در اين ميلگرد نيست. نيروي مورد نظر در اينجا از نوع نيروهاي فشاري ناشي از وزن است. وزن خود تيرچه زيگزاگ و وزن سقف دو عاملی هستند که بر روي ميلگرد بالايي نيرو وارد مي كنند. بخشي از نيروهاي فشاري كه بر اثر انبساط و انقباض بر روي تيرچه وارد مي شو را از طريق ميلگرد بالايي ميتوان از بين برد. در كل ميلگرد بالايي به عنوان بال تير آهن است.
ميلگرد عرضي : ميلگرد هاي عرضي عضو مورب در تيرچه می باشند، كه بارهاي برشي دارند. وجود نيروي برشي در قسمت هاي مختلف سازه باعث از هم گسيختگي بتن و ديگر مصالح بتني مي شود. استفاده از ميلگرد هايي در عرض که به صورت زيگزاگ كار مي شود، باعث مي شود تيرچه زيگزاگ نيرو ها را به خوبي متحمل شود و ميلگرد عرضي به كمك ميلگرد بالايي در برابر نيروهاي فشاري مانند يك خرپا مقاومت ايجاد مي كنند.
ويژگي هاي ظاهري و فاصله زیگزاگ تیرچه
ميلگرد هاي زيگزاگي عموما از ميلگرد آجدار توليد مي شوند و به اين دليل ميتوان مشخصات ظاهري ميلگرد آجدار را به عنوان مشخصات ظاهري ميلگرد زيگزاگي در نظر گرفت.
فاصله دو نقطه متوالي جوش در ميلگرد زيگزاگ را يك گام مي گويند. معمولا عرض قسمت زيرين از ١٠سانتي متر كمتر نمي شود، حداكثر گام ٢٠٠ ميلي متر هست و حداقل زاويه ميلگرد ساده در ميگرد زيگزاگ با افق ٤٥ درجه مي باشد. اصولا بايد ارتفاع آن را ٢/٥ برابر عرض تيرچه در نظر گرفت، به طور مثال وقتي عرض قسمت زيرين زيگزاگ١٠ سانتي متر باشد ارتفاع آن ٢٥ سانتی متر است.
انواع میلگرد زیگزاگ تیرچه
توليد ميلگرد هاي زيگزاگ اصولا براي ساخت تيرچه با استفاده از ميلگرد صورت مي گيرد. به همين دليل است كه به اين محصول ميلگرد زيگزاگ مي گويند. ولي در بعضي از پروژه ها براي ساخت ميلگرد زيگزاگي از نبشي استفاده مي شود. به جاي ميلگرد زيرين و ميلگرد بالايي از نبشي آهني استفاده مي شود، و در برخي از ميلگردهاي زيگزاگي به جاي نبشي و يا ميلگرد آجدار از تسمه فولادي استفاده مي شود. و گاهي تركيبي از اين محصولات استفاده مي شود تا يك ميلگرد زيگزاگ ساخته شود. با توجه به اينكه نام اين قطعه ميلگرد زيگزاگ مي باشد، مشخص است براي قسمت ميلگرد زيرين و بالايي از يك عدد ميلگرد آجدار استفاده شده است. كه به اين نوع ميلگرد زيگزاگ تيرچه با جان باز نيز مي گويند.
طراحي ميلگرد زيگزاگ
طراحي میلگرد زیگزاگ تیرچه در تركيب با بتن : يك ميلگرد زيگزاگ زماني كه با بتن تركيب مي گردد، خروجي يكپارچه اي تشكيل مي دهد. اين تركيب متشكل از تير فلزي مقاوم در فواصل يكسان و بتني درگير با آن مي باشد. از قالب هاي بلوك بتني ،سفالي و براي پر کردن بين تيرچه استفاده مي شود. منظور از تركيب ميلگرد زيگزاگي با بتن آن است كه بال فوقاني و جان تيرچه در بتن قرار گرفته باشد، كه به صورت يك مقطع مركب تي شكل در بتن آرمه عمل مي كند. ولي ظاهر ميلگرد زيگزاگ به صورت سه ضلعي است. وقتي مي گوييم مقطع اين قطعات T شكل مي باشد، منظور اين است كه نيروها به شكل Tهنگام مستقر شدن تيرچه، داخل بتن قرار مي گيرند.
الزامات سيستم تيرچه
- تركيبي يكپارچه از تيرچه هاي که با فاصله هاي مساوي در يك راستا، و يا در دو راستا عمود بر هم قرار مي گيرند.
- فاصله آزاد تيرچه ها از ٧٥ سانتي متر نبايد بيشتر باشند.
- عرض تيرچه ها نبايد كمتر از ١٠سانتي متر و ارتفاع كل تيرچه بيش از سه و نيم برابر حداقل عرض نبايد باشد.
- سقف هاي اجرا شده با تيرچه و بلوك زماني كه بار يكنواخت باشد، عملكرد مناسب تري دارند. در صورت كار با ميلگرد زيگزاگ توصيه نمي شود كه بارهاي منفرد سنگين و يا مرتعش و متحرك موجود باشد.
- دهانه مورد پوشش نبايد از ٨ متر بيشتر باشد به اين منظور بايد ٧ متر در نظر گرفت در صورت اضافه شدن از اين حد بايد از تيرچه مضاعف استفاده شود.
کارخانه توليدي میلگرد زیگزاگ خوارزم سازه يكي از توليدي هاي معتبر در تهران و کرج است كه با استفاده از دستگاه هاي پيشرفته به توليد قطعات ساختمانی مي پردازد. براي اطلاعات بيشتر درمورد خريد و راهنمايي اين محصول با كارشناسان مجرب ما در ارتباط باشيد . برای اطلاع از نحوه محاسبه میلگرد زیگزاگ تیرچه و فاصله و ارتفاع زیگزاگ تیرچه همین حالا تماس بگیرید.