سازه های بتنی شکنندگی بسیاری دارند، برخلاف تصوری که انسان با توجه به اسم آن ها در ذهنش نقش می بندد. مقاومت پایین این سازه ها به دلیل سطح مقاومت کششی پایین بتن است. برای جبران این ضعف در سازه ها که می تواند ترک در بتن ایجاد نماید، تکنولوژی جدیدی تحت عنوان پیش تنیدگی روی کار آمده است. در این روش ترکیب بتن با میلگردهای بتنی صورت گرفته و به منظور بالا رفتن سطح باربری و تحمل بتن، ان را تحت کشش قرار می دهند. از محصولات تولید شده توسط این روش می توان به تیرچه پیش تنیده اشاره نمود. در این مقاله می خواهیم به جواب سوال های خود برسیم، تیرچه پیش تنیده چیست؟ کاربرد تیرچه پیش تنیده چیست؟ مزایا و معایب تیرچه پیش تنیده چه می باشد؟ مزایا و معایب سقف پیش تنیده چیست؟
متصل شدن دو ماده که تحت تنش هایی قرار گرفته اند و بتوانند نیروهای موجود در همدیگر را خنثی سازند، پدیده پیش تنیدگی گویند. زمانی که عملیات پیش تنیدگی بر روی بتن صورت گیرد، خروجی بتن پیش تنیده است. استفاده ی آرماتور ها در این روش به چشم نمیخورد. در روش پیش تنیدگی از کابل هایی با مقاومت کششی بالا در رو سر قالب استفاده می شود.
کابل های مذکور پس از اتمام عملیات جمع شده و میتوانند انرژی فشاری بسیار زیادی را تولید نمایند. در نهایت مقاومت بتن در برابر هر گونه کشیدگی افزایش یافته و بتن قادر است بار بیشتری را نگهداری نماید.
تیرچه پیش تنیده چیست؟
برای خیلی از کسانی که اطلاعات کافی در این زمینه ندارند شاید سوال باشد که تیرچه پیش تنیده چیست؟ در این قسمت می خواهیم تیرچه پیش تنیده را توصیف نماییم. به بتنی با مقطع T شکل که توسط کابل های وخصوص تحت فشار قرار گرفته باشد و یکی از بهترین جایگزین ها برای تیرچه های خرپایی و تیرچه فندوله ای و تیرچه پاشنه بتنی و تیرچه کرومیت است، تیرچه پیش تنیده گویند.
تیرچه پیش تنیده تولید شده توسط گروه تولیدی خوارزم سازه، از بهترین انواع تیرچه های پیش تنیده می باشد که بدون واسطه و به صورت مستقیم در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. این تیرچه قبل از اجرا ساخته می شود. ساخت تیرچه قبل از اجرا باعث شده است که سرعت عمل و کیفیت کار در پروژه ها افزایش بیابد و به همین دلیل است که استقبال بسیار زیادی از این محصول شده است. مفهوم پیش تنیده بدین معنیست که قبل از بتن ریزی، کابل ها و سیم ها را داخل تیرچه می کشند و بعد از بتن ریزی، کابل ها آزاد می گردند.
این محصول مصرف مصالحی از جمله فولاد را کاهش داده و بسیاری از آلودگی های محیطی را از بین برده است. قیمت تمام شده تیرچه پیش تنیده از تیرچه های مشابه بسیار پایین تر بوده و به همین دلیل تهیه آن مقرون به صرفه می باشد.
روش های انجام پیش تنیدگی
پیش تنیدگی به روش پیش کشیدگی
بین روش های انجام پیش تنیدگی این روش متداول تر بوده و بسیاری از محصولات از این طریق به تولید می رسند. در این روش اول وایرها در قالبی تحت کشش قرار گرفته و پس از ان بتن ریزی انجام می شود. زمانیکه به مقاومت دلخواه بتن رسیدیم وایرهای اضافی حذف می گردند و بتن در این لحظه است که تحت فشار قرار می گیرد. با استفاده از این روش پارکینگ ها، برج ها و … ساخته می شوند. از پیش تنیدگی برای تولید تیرچه پیش تنیده استفاده می شود و از آن نیز در تولید سقف های پیش تنیده بهره گرفته می شود. مزایا و معایب سقف پیش تنیده خروجی بستگی زیادی به تیرچه تولیدی از آن دارد.
پیش تنیدگی به روش پس کشیدگی
روش پیش کشیدگی برعکس روش قبل می باشد. در این روش عملیات بتن ریزی قبل از عملیات کشش وایرها انجام می شود. در این روش مصرف بتن کمتر است. از مزایای این روش می توان به کاهش مصرف میلگرد و به طب کاهش هزینه های تمام شدهی سازه اشاره نمود.
مزایای تیرچه پیش تنیده چیست؟
- استفاده از این تیرچه ها، قیمت خرید تیرچه را کاهش داده است، زیرا هزینه پایین تری نسبت به انواع دیگر تیرچه ها به خود اختصاص می دهد. تولید انبود این محصول یکی از عواملی است که در کاهش هزینه آن تاثیر بسزایی داشته است.
- این محصول دارای گواهی استاندارد بوده و از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن تاییدیه کسب کرده است.
- حجم بتن ریزی در مقایسه با تیرچه ها فندوله ای و فلزی کاهش یافته و این امر به دلیل وجود توده بزرگ بتن در این تیرچه می باشد که فضای خالی بسیاری بین بلوک های سقفی ایجاد نموده است. به همین دلیل حجم بتن ریزی کاهش یافته و هزینه خرید و پمپاژ بتن نیز به طب کمتر شده است.
- تیرچه پیش تنیده در مقایسه با انواع دیگر تیرچه ها کیفیت بسیار بالاتری دارد.
- توسط این محصولات می توان سقف را با دهانه ی بلند نیز اجرا نمود.
- به علت کاهش مصرف فولاد در این تیرچه ها، وزن سقف و نیروی زلزله کاهش یافته است.
- نیازی به اجرا شمع بندی به صورت موقت در این تیرچه ها تا 4/5 متر برای اماکن مسکونی نمی باشد.
- نیازی به میلگرد ممان منفی در انتهای دو طرف تیرچه نمی باشد و از این بابت هزینه تولید کاهش می یابد.
سایر مزایای این تیرچه
- زیبایی معماری داخلی و سهولت در اجرای این معماری به دلیل حذف ستون های داخلی ساختمان
- دوام و عمر مفید بالای سقف تولید شده بر این اساس به دلیل عدم وجود ترک در بتن ها و عدم امکان ایجاد خوردگی در میلگردها
- امکان اجرای تیرچه پیش تنیده تا دهانه 12 متر وجود داشته و ستون های میانی را می توان حذف نمود.
- در تیرچه از پیش تنیده میزان مصرف بتن اضافی جان در حدود 20 درصد کاهش یافته است.
- این محصول دارای استاندارد تایید شده توسط سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی می باشد.
- مقاومت بالا به علت ساخت تیرچه ها با دهانه های بزرگ
- کاهش وزن سقف به دلیل کاهش میزان استفاده از فولاد و بتن
- کم شدن نیاز به تعمیرات سازه بعد از گذشت سال ها
- عدم وجود هر نوع محدودیتی برای استفاده از انواع این تیرچه ها در انواع ساختمان ها
روش های تولید تیرچه های پیش تنیده
دستگاه اکسترودر
اصولی ترین روش ساخت تیرچه پیش تنیده این روش می باشد. این روش با دستگاه های اروپایی انجام شده و از بتن نان اسلامپ که روی خط ویبره شده و فشرده شده است، استفاده می شود. سپس با بخار و حرارت فرآوری می شود. تولید کنندگانی که از دستگاه های چینی در این پروسه استفاده می نمایند در قسمت اخذ استاندارد به مشکل برمیخورند. گروه تولیدی خوارزم سازه با استفاده از دستگاه های اروپایی بهترین تیرچه پیش تنیده را عرضه می نماید.
قالب
استفاده از قالب در ساخت تیرچه پیش تنیده سال هاست منسوخ شده است و دلیل آن مشکلاتی از جمله ترک خوردن و سوراخ دار بودن بتن در پروسه بود. تیرچه تولیدی در این روش مقاومت پایین داشت و دلیل این امر استفاده از بتن روان بود. در روش استفاده از قالب نیز اخذ استاندارد در کشور ایران ممکن نمی باشد.
دال بتنی تیرچه پیش تنیده صنعتی
دال های تولیدی این مجموعه دال های سوراخدار بوده و با بهره گیری از تکنولوژی پیش تنیدگی بتن تولید شده اند. استفاده از این تکنولوژی مقاومت خمشی بسیار زیادی را ایجاد نموده و وزن دال را به علت عدم استفاده آن از میلگرد کاهش می دهد. در نهایت این موارد قیمت این نوع دال را در مقایسه با انواع دیگر کاهش می دهد.
ایجاد کردن سوراخ در دال مقاومت سازه را افزایش داده و حمل و نقل آن را آسان می نماید، بعلاوه این سوراخ ها می توانند محل عبور تاسیسات نیز باشند. خوارزم سازه امکان تولید انواع دال پیش تنیده صنعتی را مهیا نموده است و شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.
انواع دال های تولیدی
دال موج دار
برای ساختن دال موج دار بتن در یک سینی فولادی موج دار ریخته می شود. مقاومت و خمش در این دال در مقابل وزن خود دال مقدار قابل توجهی می باشد. استفاده از دال موج دار در جهت کوتاه بوده و از یک سمت به سمت دیگر می باشد.
دال دندانه ای
دال دندانه ای به صورت یکطرفه بوده و مقاومت آن میزان قابل توجهی و فقط در یک جهت می باشد.
دال کلوچه ای
دال کلوچه ای دو طرفه بوده و در هر دو جهت از مقاومت بالایی برخوردار است. در صورتی که نسبت طول جهت بلند بر جهت کوتاه از عدد 2 بیشتر باشد، می توانیم دال ره یک طرفه در نظر بگیریم. برای استفاده از دال دو طرفه در هر دو جهت نیاز به لنگر مقاوم تقویتی می باشد.
خصوصیات و مزایا و معایب سقف پیش تنیده
- تیرچه پیش تنیده باید به صورت سپری ساخته شده و بتوان از یونولیت ها و بلوک های سیمانی در دو سمت آن استفاده نمود.
- حداقل ارتفاع پاشنه 4 سانتی متر و عرض قیمت تحتانی 10 سانتی متر و محل قرار گرفتن بلوک ها 4 سانتی متر در نظر گرفته شود.
- ارتفاع این تیرچه باید جوری باشد که تیرچه مقاومت مورد نیاز برای تحمل بارهای وارده را داشته باشد. ارتفاع مذکور غالبا بین 12 تا 17 سانتی متر در نظر گرفته می شود.
- سطح بالای تیرچه به صورت زبر و برجسته بتن ریزی گردد و از این طریق پیوستگی مورد نیاز انجام شده و درگیر شدن لازم ایجاد گردد.
- محل جانمایی سیم ها باید جوری باشد که تنش ایجاد شده در قسمت زیرین تیرچه بیشتر از تنش در قسمت های بالایی آن باشد.
- در کارخانه های تولیدی چون خوارزم سازه سرعت تولید تیرچه پیش تنیده بالا بوده و شما می توانید به صورت عمده این محصولات را خریداری نمایید تا در اسرع وقت تحویل بگیرید.
معایب تیرچه پیش تنیده
مهم ترین عیب این تیرچه ها، حساسیت بالای آن ها در مرحله ساخت است که به همین دلیل باید دقت لازم را در این مرحله نمود. در ساخت تیرچه پیش تنیده باید از نیروی متخصص استفاده کرد. کوچکترین اشتباه در ساخت این تیرچه ها می تواند مزایای آن ها را به معایب تبدیل نماید. در ساخت و ساز این محصولات آیین نامه ها و مقررات ساخت باید رعایت گردند. در صورتی که مقاومت کششی فولاد به کار رفته در تریچه پیش تنیده بین 2/5 تا 3/5 برابر از فولاد متوسط بیشتر باشد این مورد استاندارد است .
خرید تیرچه پیش تنیده را از کارخانه های معتبری چون خوارزم سازه انجام دهید. برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از کاربرد تیرچه پیش تنیده و مزایا و معایب سقف پیش تنیده با کارشناسان این گروه تولیدی تماس بگیرید.
معایب تیرچه پیش تنیده در مقابل مزایای آن بسیار ناچیز می باشند و امید است به مرور زمان تمامی این معایب رفع گردند و به خروجی معتبرتری دست یابیم.
کاربرد تیرچه پیش تنیده
از این نوع تیرچه ها غالبا در کاربری های مسکونی و ساختمانی استفاده می شود. در ساخت و ساز مسکن های انبود . خانه های شهری و اقامتگاه های خصوصی کاربری تیرچه پیش تنیده به چشم میخورد. غالبا در ساختمان های تجاری و آسمان خراش ها از تیرچه های پیش تنیده استفاده می نمایند. استفاده از این نوع تیرچه در مدارس و بیمارستان ها نیز به چشم می خورد. در این بین در ساخت انبارهای سبک و سنگین، پارکینگ ماشین و استادیوم و … نیز تیرچه های پیش تنیده به کار می روند. مزایای تیرچه پیش تنیده آنقدر زیاد می باشند که بهتر است این کاربری ها را افزایش دهیم.
نکات مهم در ساخت و کاربرد تیرچه پیش تنیده
حداقل باید 72 ساعت از بتن ریزی بگذرد تا بتوان تیرچه ها را جابجا نمود. با به کار بردن روش های خاص می توان این پروسه را تسریع نمود و زمان را کاهش داد. اما باید در نظر گرفت که بتن مقاومت فشاری مورد نظر را داشته باشد.
نباید سیم فولادی را با ماده شیمایایی و غیرشیمیایی آغشته نمود. حداکثر چسبندگی بین بتن و فولاد باید به وجود بیاید. تا حدی که زنگ زدگی فولاد باعث کاهش سطح تماس فولاد و بتن نگردد، می توان آن را قبول نمود. کاربرد تیرچه پیش تنیده در صنعت جایگاه خاصی به خود گرفته است و به همین دلیل استفاده از بهترین متریال در تولید آن مهم ترین قسمت می باشد.
استفاده از تیرچه پیش تنیده در ایران
در کشور ایران چندین کارخانه تولید تیرچه پیش تنیده وجود دارد، اما با این حال در ساخت و سازها غالبا از تیرچه خرپایی استفاده می شود. تیرچه های خرپایی در دو نوع تیرچه خرپایی با پاشنه فندوله و تیرچه خرپایی با پاشنه بتنی به تولید می رسند. تولید این نوع تیرچه ها مشکلات فراوانی داشته و مهندسین به دنبال جایگزین برای آن هستند. امروزه استفاده از تیرچه خرپایی با پایه فندوله ممنوع اعلام شده است و اجازه ساخت تنها با تیرچه های خرپایی با پاشنه بتنی وجود دارد.
امیدواریم در سال های روبرو استفاده از تیرچه خرپایی محدود و ممنوع شده و با یافتن جایگزینی مناسب می توان کار سازه ای را تسریع بخشیده و کیفیت آن را افزایش داد . با توجه به مزایای تیرچه پیش تنیده بهتر است به مرور زمان کاربرد آن افزایش یابد.
مزایای تیرچه پیش تنیده در مقایسه با انواع خرپایی
در صورتی که بتوان به طور کلی تیرچه پیش تنیده را جایگزین تیرچه خرپایی کرد و ساخت سقف ها را بر پایه این تیرچه ها انجام داد، خروجی ساختمان هایی کم وزن تر با مقاومت بالاتر و کیفیت بهتر خواهند بود. به این منظور نیاز به بتن مقاوم تر بوده و این مورد در کشور ما گزینه سختی است زیرا تولید بتن با مقاومت بالا در حجم زیاد فعلا ممکن نگشته است. بعلاوه هزینه قالب بندی های اولیه تیرچه پیش تنیده بالاست.
با بررسی مزایا و معایب سقف پیش تنیده به این نتیجه دست می یابیم که در صورت برطرف شدن این دو مشکل، از شر مشکلاتی که استفاده از تیرچه خرپایی برای معماران ایجاد می نمود راحت شده و هزینه ای کمتر باید پرداخت نماییم.
در این مقاله پی بردیم که تیرچه پیش تنیده چیست؟ و برای خرید آن چه اقداماتی لازم است و در نهایت متوجه شدیم که کاربرد این تیرچه در ساخت کدام سازه ها می باشد. در نهایت هر سوالی در رابطه با کاربرد تیرچه پیش تنیده و مزایا و معایب سقف پیش تنیده و … داشتید می توانید با شماره تماس کارشناسان خوارزم سازه در ارتباط باشید.