پر ملات بودن هر چیز نشان دهنده کیفیت بالای آن نیست. ملات ماده ای است که برای چسباندن مصالح ساختمانی بکار می رود. در اینجا میخواهیم به این موضوع بپردازیم که نسبت مخلوط ماسه و سیمان چقدر است. و چه مقدار باید به ملات آب اضافه کرد. شاید به نظر خیلی ها این کار بسیار راحت باشد. در واقع هر کاری اصولی دارد که حتما باید آن را رعایت کرد. درصورت رعایت نکردن این اصل کار خراب می شود.
هر نوع پروژه ساخت و ساز نیاز به ملات دارد، برای ایجاد چسبندگی بین مصالح می باشد. ملات ۱به ۶ یکی از پر کاربرترین نوع ملات می باشد. هر ترکیب شامل مقدار مشخصی از ماسه و سیمان می باشد. اینک به توضیح تیپ ها می پردازیم
نسبت ماسه به سیمان
ملات شکل خمیری دارد، و مواد تشکیل دهنده آن راحت و در دسترس می باشد ولی دقت به میزان مخلوط مواد برای به دست آمدن ملات اصلی بسیار مهم می باشد . ماده اصلی سازنده ملات ، سیمان ، ماسه ، آب است. از ملات برای چسباندن مصالحی مانند، آجرکشی، دیوار کشی، سقف، ستون و همچنین برای یک دست سازی دیوار ها و دیگر موارد مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته برای درست کردن ملات از آهک استفاده می کردند اما امروزه از سیمان استفاده می کنند. سیمان چسبندگی و مقاومت بسیار بالاتری دارد. برای ساخت ملات باید حتما اندازه ترکیب ماسه و سیمان را بدانید چون امری مهم برای کیفیت هر چه بیشتر ملات می باشد. رعایت این نسبت میتواند باعث شود تا گیرایی، استحکام، مقاومت ،کیفیت ملات بسیار بالاتر برود.
مخلوط کردن این مواد برای تشکیل ملات باید با دستگاه و به صورت مکانیزه انجام شود، تا تمام مواد و ذرات آنها به خوبی با هم مخلوط شوند. پس از ترکیب مواد باید مورد تایید ناظر قرار بگیرد. سپس از آن در پروژه بزرگ و کوچک استفاده شود. برای کارهایی که اهمیت کمتری دارند ،میتوانید از ترکیب ۱به ۶ و یا نسبت سیمان کمتر و به صورت دستی انجام دهید. که این ترکیب دقت بالایی ندارد، و فقط برای کارهای کوچک قابل استفاده می باشد و مشکلی هم ندارد.
زمانی که می خواهید ملات را به صورت دستی درست کنید ابتدا نسبت ماسه و سیمان را با هم مخلوط کنید به طوری که پودر ترکیبی تشکیل شود. سپس آب را کم کم به این پودر اضافه کنید تا ملات درست شود.
ملات های شما که به صورت دستی درست می شوند فقط برای ۱ ساعت قابل استفاده می باشند .بعد از آن سفت می شود و دیگر قابل استفاده نخواهد بود. بنابراین این ملات را باید کم کم درست کنید تا بتوانید قبل سفت شدن استفاده کنید. اگر ملات برای مدتی در فضای باز باشد سفت می شود و دیگر قابل استفاده نخواد بود. نباید با اضافه کردن آب به ملات سفت شده بخواهید که دوباره از آن استفاده کنید، با اضافه کردن آب باعث کاهش خواص فیزیکی ملات می شوید و همچنین کیفیت کار انجام شده را بسیار پایین می آورید.
ملات تیپ یک
محاسبه نسبت ماسه به سیمان در ملات
مدل ها و فرمول های مختلفی برای نسبت ماسه به سیمان وجود دارند . و به هر یک از این فرمول های ساخت ملات تیپ گفته می شود. به طور کلی برای ترکیب ملات ۴ تیپ وجود دارد. که نسبت ماسه به سیمان هر یک از این ها با هم فرق دارد. میخواهیم تک تک آنها را بررسی کنیم
نسبت ماسه به سیمان ۱به ۳
برای تولید این ملات احتیاج به یک واحد سیمان و سه واحد ماسه داریم. به دلیل به این گونه ترکیب ملات ۱به۳ گفته می شود. برای درست کردن این ملات بهتر است به ازای هر ۱۹۷۴ کیلوگرم ماسه، ۳۶۰ کیلوگرم سیمان، ۲۶۰ لیتر آب لازم است. اگر هربسته از سیمان ۵۰ کیلوگرم باشد ۷ الی ۸ عدد لازم است.
ملات تیپ دو
نسبت ماسه به سیمان ۱به ۴
این ملات شامل یک واحد سیمان و ۴ واحد ماسه می باشد . نکته مهمی که برای تمامی این نسبت ها وجود دارد آن است که مقاومت تمامی اینها در ۲۸ روز اول به بالاترین میزان مقاومت خود می رسد. برای درست کردن این ملات به ازای ۲۰۷۹ کیلوگرم ماسه ، ۲۸۶ کیلوگرم سیمان، ۲۵۹ لیتر آب نیاز داریم. برای صنعت ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
ملات تیپ سه
نسبت ماسه به سیمان ۱به ۵
نوع دیگری از ملات که بسیار مورد استفاده قرار میگیرد نسبت ۱به ۵ می باشد.که به ازای هر ۵ واحد ماسه ۱ واحد سیمان لازم است. حتما این را متوجه هستید که هرچه جلوتر می روید نسبت سیمان همان ۱ می باشد. ولی میزان ماسه افزایش داده می شود. تیپ اولی رقیق تر و بعدی ها سفت تر خواهد بود. برای تولید این نسبت به ۲۱۰۰ کیلوگرم ماسه و ۲۲۶کیلوگرم سیمان و ۲۶۰ لیتر اب احتیاج است. حداکثر مقاومت فشاری در ۲۸ روز به مقاومت نهایی خود می رسد.
ملات تیپ ۴
نسبت ماسه به سیمان ۱به ۶
بیشترین فرمولی که برای ساخت ملات استفاده می شود ۱به ۶ می باشد. استفاده از این نسبت بسیار مقرون به صرفه تر است و در بیشتر ساختمان ها کاربرد دارد. برای درست کردن این ملات باید ۲۱۶۹ کیلوگرم ماسه ، ۲۰۰ کیلوگرم سیمان و ۲۶۶ لیتر آب نیاز است. از این ملات ساخته شده طبق این فرمول برای دیوار چینی ، کف ، ستون ها و… استفاده می شود. این ملات قابل فهم تر است عامیانه تر می باشد.
تقسیم بندی انواع ملات های ساختمانی
- براساس نوع کاربرد
- بر اساس مواد اتصال دهنده
- براساس مقدار گیرش
- براساس استحکام
- براساس اهداف ویژه
ملات هوایی
ملاتی که هوا در سفت و سخت شدنش نقش دارد. گیرش ملات هوایی و سفت شدن این ملات به هوانیاز دارد. خاصیت برخی از ملات ها به صورت فیزیکی خشک می شوند و آب آن کامل تبخیر می شود. مانند ملات های گلی و کاهگلی، برخی دیگر به صورت شیمیایی سفت و سخت می شوند، مانند آهک هوایی که این ملات با گرفتن دی اکسید کربن از هوا به کربنات کلسیم تبدیل شده و ملات سفت می شود. مانند ملات گچ در موقع گرفتن با آب ، ترکیب و به سنگ گچ تبدیل می شود ، باز هم در گروه ملات های هوایی است زیرا در آب وا میرود و برای سخت ماندن به هوا لازم دارد.
ملات آبی
ماده ای که زیر آب و هوا به طریق شیمیایی گیرش پیدا می کند، و سفت و سخت شود. ملات سیمانی و گل آهکی جزو این گروه هستند.
انواع ملات های ساختمانی
- ماسه و سیمان
- گچ و خاک
- گچ
- ساروج
- ماسه آهک
- گچ و آهک
- ماسه سیمان آهک
- گل و کاهگل
- گل آهک
- ملات رنگی
- ملات گرانولیت
که به توضیح برخی پرداخته می شود.
تمام ترکیب هایی که در بالا بیان کردیم نمونه کوچکی از تمام ترکیب های ماسه و سیمان می باشد.
ملات ماسه و سیمان
مشهورترین و پر کاربردترین نوع ملات ماسه و سیمان می باشد، سیمان به عنوان ماده چسبنده و آب هم به عنوان ماده رقیق کننده در این ملات می باشد. از لحاظ راحتی اجرا و میزان مقاومتی که دارد بسیار پر کاربرد در ساختمان سازی است. همچنین در این ملات ماده اصلی دیگری وجود دارد که ماسه رودخانه ای شسته شده است. نسبت سیمان و آب در این ملات با توجه به کاربرد آن متفاوت می باشد. همچنین بسته به شرایط آب و هوا هم دارد.
کاربرد ملات ماسه و سیمان
- آجر کاری
- کاشی کاری
- سنگ فرش
- بند کشی
- بستن درزها
روش اجرا
اول باید سیمان و ماسه را به خوبی با هم مخلوط کنید تا یکدست شود، و سپس کم کم به آن آب اضافه کنید. تا زمانی که حالت خمیری پیدا کند برحسب کاربرد سفت و یا شل باید باشد و با کمچه بر روی سطوح قابل اجرا می باشد.
ملات آهک
استفاده از ملات آهک امروزه برای دیوارچینی، سنگ کار قائم و پروژه هایی که در آن از مصالح سنتی استفاده می شود قابل استفاده است. قبلا برای نصب سنگ فرش های خیابان ها هم استفاده می شد. امروزه استفاده از این ملات بسیار کم است همچنین اصلا امکان ندارد در پروژه های روکار استفاده شود. فقط ممکن است برای بستر سازی از این ملات استفاده کنند که حالت روکار دارد. ملات آهک دارای پلاستیسیته مناسبی است که کف سازی واحد های صنعتی به راحتی روی آنها انجام می شود. ملات آهک سفت می باشد.
ملات گرانولیت
یک دیگر از ملات های پر کاربرد در ساخت و ساز می باشد. این ملات، ملاتی با بتن ریز دانه می باشد. برای ساخت قسمت های کوچک بتنی کاربرد دارد. از این ملات میتوان برای کار روی بتن و سطوح صیقلی و سطوح سخت استفاده کرد. مواد تشکیل دهنده این ملات ، گرانو، کمی ماسه و سیمان پرتلند است. نحوه درست کردن این ملات ۶ واحد گرانول ، ۱ واحد ماسه و ۲ واحد سیمان لازم است. قبل از اضافه کردن آب باید این سه ماده را به خوبی با هم مخلوط کنید.
می توانید از بعضی از رنگ ها هم برحسب نیاز خود در ترکیبتان استفاده کنید. این مخلوط را با استفاده از یک کمچه بر روی سطح مورد نظر میریزند و سپس آن را پخش می کنند. و با استفاده از ماله کار پخش کردن را انجام می دهند. شما می توانید تمام محصولات مورد ترکیب برای ساخت ملات را از خوارزم سازه تهیه کنید ، این تولیدی شما متناسب به نیازتان راهنمایی می کنند شما میتوانید با کمترین قیمت و با کیفیت بالا از خوارزم سازه خرید کنید.
ملات رنگی
برای اینکه بخواهید ملات رنگی داشته باشید، می توانید رنگ سیمان را به ترکیبتان اضافه کنید. سپس آب را با موادتان مخلوط کنید تا ملات رنگی داشته باشید. نکته بسیار مهم این است که قبل از اضافه کردن آب مواد خشک را به خوبی باهم مخلوط کنید. تا تمام مواد به صورت یکدست باشد. زمانی که از سیمان سیاه رنگ استفاده می کنید برای درست کردن ملات رنگی بهتر است ازماسه نقره ای استفاده شود. استفاده از ملات در سنگ های کف حیاط و کفپوش ها در فضای باز و پیست های دو میدانی می باشد.
نکاتی که در هنگام استفاده از ملات باید به آنها دقت کافی داشته باشید
سیمان تر می تواند به چشم و یا پوست شما صدمه وارد کند. قبل از شروع کار حتما از دستکش مخصوص استفاده کنید. از تماس سیمان به صورت مستقیم باچشم و پوست خود خودداری کنید. در صورت تماس سیمان و یا ملات سیمان با پوستتان فورا با آب بشورید . اگر سیمان به مدت زیاد روی پوست بماند پوست را دچار سوختگی می کند.
کلام آخر
ساخت سیمان به طور کامل در کارخانه و با دستگاه های صورت می گیرد. از جایی که با استفاده از فناوری و دستگاه های پیشرفته ساخت این محصول تولید می گیرد و خطای انسانی تقریبا صفر است. سیمان جزو مصالح مدرن ساختمانی است. ارائه این محصول به صورت پاکتی و فله ای می باشد، که شما می توانید انواع آن را از کارخانه خوارزم سازه با قیمت مناسب خریداری کنید. برای کسب اطلاعات لازم جهت خرید این محصول با کارشناسای این مجموعه در تماس باشید تا شما را راهنمایی کنند تا شما نمونه مناسب از این محصول را تهیه کنید.
آرش و . ن
۱۱ بهمن ۱۴۰۲
از هر ۱۰ سایت که مراجعه میکنی هشتاشون کاملا کپی هم هستن که نشون میده مالکین محترم این سایتها فقط دلشون میخواد سایت داشته باشن ولی وقتی بعد از اعصاب خوردی دیدن اونا میای توی سایتی مثل این سایت که معلومه کارشون براشون مهمه و کارشون رو هم بلدن، در مورد خودم میگم انگار وسط کار یه دفعه رفتم تعطیلات ، گشتوگذار وتفریح
ممنون بابت اطلاعاتی ارائه دادین
مالک – مالکین محترم ، پرسنل محترم پروردگار به کار و کسبتون برکت بده تنتون سلامت
خدا قوت