ما این امکان را برای شما فراهم نموده ایم که فقط با خواندن این مقاله با تمامی این مسائل مرتبط با مشخصات فنی تیرچه پیش تنیده آشنا گردید. بهتر است در ابتدا این را بدانید که مشخصات فنی تیرچه پیش تنیده از چه فاکتورهایی پیروی می کند: مشخصات هندسی مقطع تیرچه، مشخصات مکانیکی اعضای کششی و مشخصات مکانیکی بتن. رعایت تمام استانداردهای مرتبط با سه فاکتور ذکر شده در تمام مراحل ساخت و عرضه انواع تیرچه های پیش تنیده مساله بسیار مهمی می باشد و این موارد باید در شناسنامه ی محصولات مذکور درج گردند. به این منظور ناظرانی را در پروسه های مختلف دخالت می دهند که از طریق آن ها عملیات نظارت با دقت و سرعت بیشتری قابل انجام است. در این مقاله طول – عرض، مشخصات، ابعاد و وزن هر متر تیرچه پیش تنیده را جویا می شویم و چند عکس از تیرچه پیش تنیده میبینیم.
مشخصات تیرچه پیش تنیده
- در بارگذاری تیرچه پیش تنیده، بتن تحت نیروی فشاری قرار می گیرد و به همین علت است که در این نوع تیرچه ها از بتن رده C35 استفاده می شود تا بتواند تحمل این فشار را داشته باشد.
- روش هایی که برای تولید تیرچه پیش تنیده داریم باید با نسبت های اختطلا مناسب صورت گیرند و کاملا مطابق با استانداردهای روز دنیا به طراحی و اجرا برسند. تعداد تیرچه های کاربردی در داخل تیرچه های پیش تنیده را محاسبات مهندسان سازه تعیین نموده و غالبا در سطح مقطع تیرچه پیش تنیده از ۵ میلگرد آج دار استفاده می شود.
- در مشخصات فنی تیرچه پیش تنیده این موضوع ملموس میگردد که برای نیل به بیشترین چسبندگی و گیرندگی بتن و میلگرد، میلگردهای آج دار و سطوح تماس دندانه ای مورد استفاده قرار گیرند. تیرچه پیش تنیده قادر است بارهای فشاری، کششی و برشی را به سادگی تحمل نماید. تمامی مشخصات فنی تیرچه پیش تنیده به منظور برآورده کردن سطح مقطعی فعال برای تحمل بارهای وارده می باشد.
عکس تیرچه پیش تنیده استفاده شده در سقف پیش تنیده به شکل زیر می باشد:
تعداد تیرچه های پیش تنیده در یک سقف
محاسبات مرتبط با تعداد تیرچه های پیش تنیده در یک سقف و در کنار هم بر اساس فصل ۱۸ آیین نامه ACI 318-08 انجام می شود. عموما تعداد تیرچه ها در کنار هم را طول دهانه و نیاز آن ها در سه حالت تکی، دوبل و سه تایی تعیین می نماید. نمونه کارهایی که برای تعیین مشخصات فنی تیرچه پیش تنیده صورت می گیرد به صورت زیر است:
- کنترل میزان مقاومت خمشی تیرچه پیش تنیده که در هر سه زمان قبل و حین و بعد از اجرای عملیات انجام می گیرد.
- محاسبات مربوط به مشخصات مقطع مرکب
- کنترل میزان مقاومت برشی تیرچه پیش تنیده در مرحله نهایی
- کنترل میزان خیز تیرچه پیش تنیده که که یکی از مهم ترین بخش های مشخصات فنی تیرچه بوده و بعد از بارگذاری صورت می گیرد.
مشخصات فنی چیست
مشخصات فنی یک تیرچه پیش تنیده تمامی اطلاعات مهمی است که در مورد تیرچه در اختیار کاربران قرار می گیرد. این مشخصات برای انواع مصارف یک تیرچه متفاوت می باشد. برای مثال اینکه یک تیرچه در کدام طبقه کاربرد دارد و یا چه مقدار باری را نیاز است که تحمل نماید در تعیین مشخصات فنی آن موثر می باشند.
یکی از مزایای تیرچه های پیش تنیده این می باشد که دست طراح در حین اجرا باز بوده و به راحتی می تواند برای کاربری های متفاوت از آن استفاده نماید. تیرچه صنعتی محدود به عرض، ضخامت و طول و مواد محدود نبوده و با انواع مصالح دیگری چون بتن و … قابلیت کاربری دارد.
استفاده از تیرچه های پیش تنیده در ساخت و ساز می تواند مدت زمان کار کردن و اجرای سازه را کاهش دهد و در نهایت نیروی کار و زمان کمتری برای پروژه های ساختمان خود نیاز خواهیم داشت. به همین علت است که این تیرچه ها محبوبیت بالایی برای کارفرماها داشته اند. در صورتی که قصد دارید تیرچه های پیش تنیده را سفارش دهید با کارشناسان فروش خدمات ساختمانی خوارزم سازه تماس بگیرید و از بابت مشخصات فنی مورد نیاز خود از آن ها راهنمایی بخواهید.
مشخصات فنی تیرچه پیش تنیده برای کارخانه ها
- طول تیرچه های پیش تنیده
- مقدار بار زنده و مرده
- قطر سیم های کششی
- تعداد سیم های کششی
- فضای کاربری تیرچه
- شرایط محیطی محل مصرف
- نقشه های محاسباتی
مشخصات فنی اختصاصی تیرچه پیش تنیده
- دندانه دار بودن سطح تماس تیرچه با بتن جاریز: همانطور که می دانید نقطه ضعف تیرچه پیش تنیده، عدم اتصال مناسب آن بین سطح تماس تیرچه با بتن در جاریز می باشد. این مشکل مانع از انتقال جریان برشی به صورت افقی شده و عملکرد مرکب سقف را مشکل می سازد. در صورتی که سطح تماس را مضرس نماییم این مشکل به صورت کلی رفع خواهد شد.
- استفاده از وایر آجدار : از این وایرها در تیرچه پیش تنیده بهره می برند که به وسیله جک کششی در کارخانه تولیدی به میزانی که محاسبات برای آن انجام شده است کشیده می شوند.
طرح و محاسبه تيرچههای پیش تنیده
تیرچه های پیش تنیده با توجه به نیاز و طول دهانه می توانند به صورت تکی یا دوبل و یا سه تایی در مقطع مرکب مورد استفاده قرار بگیرند. در زیر عکس تیرچه پیش تنیده را برای شما آورده ایم که تقریبا با ابعاد آن ها نیز آشنا شوید:
کنترل مقاومت خمشی تیرچه
قبل از اجرا
کنترل این مورد بعد از تولید انجام می شود. خارج شدن از مرکزیت نیروی پیش تنیدگی می تواند تنش های کششی و فشاری زیادی را به ترتیب در تارهای فوقانی و تحتانی ایجاد نماید. لنگر مثبت وزن تیرچه می تواند تنش های مذکور را کاهش داده و حتی تنش های فشاری را در قسمت تارهای فوقانی ایجاد نماید. بعبارت دیگر میزان تنش های کششی و فشاری در بالا و پایین تیرچه در وسط طول که میزان لنگر وزن تیرچه بیشترین مقدار خود را دارد و در تکیه گاه ها که لنگر وزن تیرچه میزان صفر را به خود اختصاص داده است باید براساس تنش های کششی و فشاری درج شده در آیین نامه کنترل گردد.
در مرحله اجرا
به دلیل اینکه غالبا سازه ها در قسمت زیر تیرچه شمع بندی می شوند نیازی به کنترل این قسمت ندارند.
در مرحله نهایی
بعد از گیرش بتن در جاریز و جمع آوری شمع ها به صورت موقت این کنترل صورت می گیرد و به صورتی است که مقطع مرکب که از تیرچه و بتن تشکیل شده است تحت بارهای مرده و زنده با ضریب قرار گرفته اند. پس مقاطع تیرچه پیش تنیده باید برای بارهای ضریبدار نیز کنترل شوند. پس مقاومت این مقطع باید برای بارهای مرده و زنده و ضریبدار کنترل شود.
محاسبات کنترل مقاومت خمشی تیرچه ها
مشخصات بار مرده در سقف طبقات مسکونی
محاسبات مشخصات سطح مقطع مرکب
محاسبات ممان اینرسی سطح مقطع تیرچه
محاسبات ماکزیمم طول تیرچه بر حسب بار زنده در عرض ۵/۰ متر
مزیت های تیرچه پیش تنیده
تیرچه های پیش تنیده در بین جامعه معماری ارجحیت داشته و این امر به دلیل مزایای تیرچه در مقایسه با تیرچه های دیگر می باشد. با این حال امروزه نیز در تلاشیم کیفیت و مزیت های تیرچه های پیش تنیده را نیز افزایش دهیم. مزیت های فعلی این تیرچه عبارتند از :
- وزن کمتر تیرچه پیش تنیده به علت استفاده از ترکیب میگلردهای فولادی و بتن در تولید آن
- تولید محصول نهایی در کارخانه های مجهز به بهترین انواع دستگاه های صنعتی بر اساس استانداردهای ویژه و کسب اطمینان خاطر خریدار
- قابلیت سفارش تیرچه پیش تنیده در تعداد بالا به دلیل تولید این قطعه در کارخانه
- قابلیت سفارش در اندازه های مختلف برای اندازه های مختلف از دهانه های ساختمانی
- کاهش میزان نیروهای تنشی ناشی از زلزله بر روی ساختمان
- مقرون به صرفه و اقتصادی به علت کاهش هزینه ها در سفارش تعداد بالا و کاهش نیاز به مصرف بتن در ساختمان
- افزایش طول عمر ساختمان یا سازه به علت کیفیت بالای این تیرچه ها
- سرعت بالای ساخت و ساز با تیرچه های پیش تنیده و صرفه جویی در زمان در صورت بهره گیری از آن ها
- عدم وجود محدودیت در استفاده از این تیرچه ها در انواع ساختمان های بتنی و فولادی
- افزایش کیفیت سازه ساختمان ها و برج ها با استفاده از تیرچه های پیش تنیده
- کاهش تعداد ستون های مورد نیاز برای سازه با استفاده از این تیرچه ها
نحوه برآورد طول – عرض و وزن تیرچه پیش تنیده
برای اینکه کارخانه تیرچه پیش تنیده، بتواند بتن خشک را تهیه نماید و در این تیرچه ها استفاده کند، لازم است که بچینگ مختص خود داشته باشد و در حال حاضر در کشورمان تعداد معدودی از تولیدی ها این خاصیت را دارند. خوارزم سازه یکی از بهترین کارخانه های تولید تیرچه پیش تنیده در تهران و کرج می باشد که می توانید به صورت عمده هر نوع محصول ساختمانی را که نیاز دارید تهیه نمایید. برای تعیین وزن تیرچه باید پارامترهای زیر را در نظر داشته باشیم :
- مشخصات مکانیکی بتن
- مشخصات هندسی مقطع
- مشخصات مکانیکی کابل های فولادی
برای اطلاع از مشخصات، طول – عرض، ابعاد تیرچه پیش تنیده ، وزن هر متر تیرچه پیش تنیده با شماره تماس کارشناسان خوارزم سازه در ارتباط باشید و راهنمایی های لازم را از آن ها بگیرید.