کارفرمایانی که میدانند وال مش چیست و چگونه میتواند جایگزین وال پست شود، آن را به عنوان یک راه حل اقتصادی جهت مهار لرزهای ساختمانها میدانند. قیمت وال مش در مقایسه با وال پست بسیار مقرون به صرفهتر بوده و همین موضوع دلیلی برای محبوبیت آن در میان پیمانکاران پروژههای ساختمانی است. نه تنها با انتخاب وال مش، سرعت اجرای مهار لرزهای در ساختمانها چندین برابر میشود؛ بلکه میتوان هزینههای اجرایی را نیز به حداقل رساند. یکی از دلایل عمده جایگزین شدن وال مش با وال پست، قیمت مناسب آن است که علت آن نیز مربوط به حذف وادارهای قائم و افقی و میلگردهای بستر میباشد.
وال مش چیست؟
وال مش یک سیستم نوین برای مهار لرزهای ساختمان هاست که از چندین جزء توری فایبرگلاس، پلاستر و نبشیها برای مهار لرزهای دیوارها تشکیل میشود. وال مش که به دو صورت نواری و فول مش قابلیت اجرا دارد، میتواند نقش بسیار مهمی را در مهار لرزهای داشته باشد و مانع از حرکت درون صفحه دیوار هنگام زلزله و خطرات ناشی از تخریب دیوار شود. برای اجرای وال مش لازم است که یک لایه پلاستر روی سطح دیوار قرار بگیرد. سپس مش فایبرگلاس روی آن نصب میشود و مجددا یک لایه دیگر مش نیز روی آن قرار داده میشود.
وال پست چیست؟
وال پست جزء روشهای قدیمی برای مهار لرزهای دیوارهاست که از چندین جزء مختلف به نام وادار قائم، وادار افقی، میلگرد بستر، نبشی گالوانیزه و گیره و قلاب میلگرد بستر تشکیل شده است. وال پست حین دیوارچینی مطابق با دستورالعمل خاصی درون دیوار قرار میگیرد و میتواند به استحکام بیشتر دیوارها در برابر زلزله و بارهای وارد شده، کمک کند.
تفاوت وال پست و وال مش در چیست؟
تفاوت وال پست و وال مش را میتوان در سه زمینه مختلف نوع مصالح استفاده شده، فلسفه طراحی و مراحل اجرایی تقسیم بندی کرد. نه تنها پیمانکاران برای خرید مصالح، بلکه مجریان نیز برای اجرای صحیح این سیستمها باید تفاوت آنها را با یکدیگر ترکیب کنند که در ادامه اشارهای به آنها خواهیم داشت.
نوع مصالح
وال مش از توری فایبرگلاس، پلاستر و نبشیهای گالوانیزه برای مهار لبههای دیوار تشکیل شده است. در حالی که وال پست دارای مصالح پیچیدهتر و متنوعتری از جمله میلگرد بستر، وادار قائم و افقی و بسیاری از مصالح فلزی میباشد. در حالی که استفاده از وادار و میلگرد بستر در وال پست الزامی است، هیچ نیازی به خرید آنها برای وال مش نمیباشد. این موضوع یکی از دلایل مناسب بودن قیمت وال مش است.
فلسفه طراحی
طراحی وال مش به صورت نواری و فول مش بدون نیاز به رعایت وادار قائم و افقی است. در حالی که وال پست را باید با دقت بیشتر از نظر فاصله میان میلگردهای بستر و وادار قائم و افقی طراحی کرد. دیتیلهای اجرایی وال پست که توسط مهندسان در نظر گرفته میشود، بسیار پیچیدهتر از دیتیلهای اجرایی وال مش است. به طوری که باید محاسبات دقیقتری برای تعیین میزان میلگردهای بستر و فاصله وادارها از یکدیگر انجام شود.
مراحل اجرا
وال پست در حین دیوارچینی در دیوار اجرا میشود. ولی وال مش پس از تکمیل کل دیوار روی آن قرار میگیرد. هیچ تغییری برای اجرای وال مش در دیوارچینی ایجاد نمیشود و میتوان انواع دیوارهای بلوکی، آجری و سیمانی را به صورت صحیح اجرا نمود. به دلیل تفاوت اجرایی این دو سیستم اگر دیوار مهار نشده باشد و نیاز به اجرای وال پست باشد، باید حتما دیوار را تخریب کرد؛ ولی در وال مش این نیاز وجود ندارد.
۵ عامل موثر بر قیمت وال مش دیوار
قیمت وال مش دیوار در مقایسه با سیستم وال پست بسیار پایینتر بوده و از جنبههای مختلفی میتواند برای پیمانکاران و کارفرمایان پروژه به صرفه باشد. عوامل مهمی روی قیمت وال مش تاثیر میگذارند که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
نوع پلاستر
نوع پلاستر انتخاب شده برای اجرا روی قیمت وال مش تاثیرگذار است. پلاستر گچی معمولا قیمت بالاتری نسبت به پلاستر سیمانی دارد.
نوع مش و توری
مشهای فایبرگلاس دارای دو نوع معمولی و مقاوم به قلیا یا ar هستند. قیمت مش مقاوم به قلیا بالاتر است. ضمن اینکه عوامل دیگری همچون گرماژ و عرض توری فایبرگلاس نیز روی قیمت آن تاثیرگذار میباشند.
تعداد، ابعاد و ضخامت نبشی
نبشیها برای مهار لرزهای لبههای دیوار استفاده میشوند. قیمت وال مش بر اساس این عضو فولادی نیز محاسبه میشود. هر چقدر تعداد نبشیها بالاتر باشد، طبیعتا قیمت وال مش نیز بالاتر میرود. ضمن اینکه ابعاد و ضخامت نبشی نیز روی قیمت یک واحد از آن تاثیرگذار میباشند.
متراژ پروژه
متراژ پروژه هم روی دستمزد اجرایی وال مش و هم روی میزان محصولات استفاده شده برای وال مش تاثیرگذارند. هر چقدر متراژ پروژه بیشتر باشد، میزان مصالح به کار رفته نیز بالاتر میرود و این موضوع منجر به افزایش قیمت وال مش میشود.
دستمزد اکیپ اجرایی
دستمزد اکیپ اجرایی بر اساس روش اجرایی وال مش و متراژ محیط تعیین میشود. هر چقدر متراژ بالاتر باشد، دستمزد اکیپهای اجرایی نیز بالاتر میرود.
۶ عامل موثر بر قیمت وال پست دیوار
از آنجایی که تعداد مصالح استفاده شده برای وال پست بیشتر است، طبیعتا قیمت وال پست نیز تحت تاثیر فاکتورهای متنوع و بیشتری است که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
وادار قائم
وادار قائم و تعداد آن عامل مهمی برای قیمت وال پست دیوار است. ضمن اینکه ضخامت و ابعاد وادارهای قائم نیز میتوانند روی قیمت آن تاثیرگذار باشند.
وادار افقی
در صورت نیاز به اجرای وادار افقی باید قیمت آن را بر اساس تعدادی که در وال پست دیوار به کار میرود، محاسبه نمود.
میلگرد بستر
میلگرد بستر، ضخامت و قطر آن عامل مهمی برای قیمت وال پست است. هر چقدر میلگردهای بستر تعداد بالاتری داشته باشند، قیمت این سیستم نیز افزایش مییابد.
گیره و قلاب میلگرد بستر
گیره و قلابهای میلگرد بستر برای اتصال میان میلگرد بستر و ستون استفاده میشوند. بسته به تعداد میلگردهای بستر استفاده شده، تعداد گیره و قلاب نیز تعیین میشود که تعداد آنها عامل مهمی برای قیمت وال مش است.
تعداد، ابعاد و ضخامت نبشی
برای اجرای نبشیها در وال پست لازم است که حتما تعداد آنها برآورد شود. ضمن اینکه ابعاد و ضخامت نبشیهای به کار رفته نیز عامل بسیار مهمی برای قیمتگذاری آنها محسوب میشوند.
متراژ پروژه و دستمزد اکیپ اجرایی
در نهایت عامل نهایی که روی قیمت این سیستم تاثیرگذار است، متراژ پروژه و دستمزد اکیپ اجرایی بر اساس آن است. اکثر اکیپهای اجرایی دستمزد وال مش را بر اساس متراژ پروژه (هر متر مربع) تعیین میکنند.
مقایسه قیمت وال مش با وال پست مطابق پیوست ۶ استاندارد ۲۸۰۰
شاید سوال بسیاری از شما در مورد مقایسه قیمت وال مش با وال پست؛ کدام انتخاب اقتصادیتری است؟ همین باشد. قیمت وال مش و وال پست هر دو تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی است، اما اگر اولویت مشتریان انتخاب یک گزینه اقتصادی و مقرون به صرفه باشد میتوان وال مش را انتخاب نمود. مطابق با پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰، هزینه اجرای وال مش از وال پست کمتر است.
اگرچه در این پیوست علت دقیق این موضوع بیان نشده است؛ اما با توجه به تحلیلهای انجام شده و آنالیز اقتصادی روی پلانهای مختلف میتوان مشخص کرد که قیمت وال مش در اغلب موارد پایینتر از وال پست است. عمده دلیل این موضوع نیز حذف وادارهای فلزی و میلگردهای بستر است که هر یک از آنها از جنس فولاد هستند و میتوانند عامل موثری روی افزایش قیمت وال پست باشند. از طرفی مصالحی که برای وال مش استفاده میشوند، قیمت بسیار مناسبتری دارند و میتوان آنها را هزینه بسیار کمتر از وال پست تهیه نمود.
هزینه پایین اجرا
یکی از دلایل برتری وال مش نسبت به وال پست، هزینه پایین اجراست. سهولت اجرایی وال مش باعث شده تا دستمزد مجریان آن به حداقل برسد. این موضوع میتواند در کاهش هزینههای کل مهار لرزهای ساختمانها به خصوص در شرایطی که متراژ بالا باشد، تاثیر بگذارد.
سرعت بالای اجرا
حذف وادار قائم و افقی و میلگرد بستر که باید حتما در حین دیوارچینی در وال پست اجرا شوند باعث شده تا سرعت اجرای وال مش چندین برابر افزایش پیدا کند. این موضوع میتواند در صرفه جویی زمان به خصوص برای پروژههایی با متراژ بالا بسیار حائز اهمیت باشد.
سهولت اجرا
سهولت اجرایی وال مش در مقایسه با وال پست بسیار بیشتر است. در حالی که دیتیلهای زیادی برای طراحی وال پست نیاز هستند، وال مش تنها با قرارگیری پلاستر و مش روی آن اجرا میشود. این موضوع سهولت اجرایی آنها را بسیار افزایش میدهد و چالشهای پیش رو را نیز به حداقل میرساند.
امکان اجرا در دیوارهای بدون وال پست و بدون تخریب
یکی از دلایل مهم جایگزین شدن وال مش با وال پست این است که وال مش میتواند بدون نیاز به تخریب و حتی پس از دیوارچینی اجرا شود. در حالی که برای وال پست باید دیوار تخریب شود تا وادارها و میلگردهای بستر مجددا پس از دیوارچینی در آن قرار گیرند. این موضوع به ویژه برای ساختمانهای قدیمی که نیاز به مهار لرزهای دارند، حائز اهمیت است.
استعلام قیمت روز وال مش قبل از خرید و اجرای وال مش
قیمت وال مش بر اساس قیمت روز مصالح استفاده شده در آن تعیین میشود. با وجود اینکه قیمت وال مش در مقایسه با وال پست مناسب است، اما همچنان باید کارفرمایان و پیمانکاران در مورد آن استعلام دقیق انجام دهند تا برآورد بودجه برای آنها به بهینهترین شکل ممکن انجام شود. در صورت نیاز به استعلام قیمت وال مش قبل از خرید و اجرا ضروری است که با شرکت وال مش در تماس باشید. این شرکت با توجه به قیمت روز مصالح و دستمزد اکیپهای اجرایی، قیمت روز این محصول را برای مهار لرزهای به شما اعلام کرده و متناسب با آن میتوانید برای خرید و برآورد بودجه برنامهریزی کنید.
کلام پایانی؛ وال مش؛ راهکاری مقرون به صرفه و موثر برای مهار دیوار
برتریهای وال مش که به صورت مستقیم در آیین نامهها و استانداردها نیز به آن اشاره شده است، میتواند تاثیر بسیار زیادی روی بهینه سازی مهار دیوارها داشته باشد. ضمن اینکه وال مش نه تنها برای مهار لرزهای دیوارها، بلکه برای جان پناهها و دیوارهای پیرامون همسایه نیز به صورت صحیح قابلیت اجرا دارد. در مجموع وال مش بدون نیاز به تخریب دیوار و هر گونه مصالح گران قیمت و سنگین، میتواند راهکاری مقرون به صرفه برای مهار دیوارها باشد. در مجموع وال مش نسبت به وال پست پیشنهاد میشود. به خصوص برای پروژههایی با متراژ بالا، وال مش میتواند تاثیر بسیار زیادی روی صرفه جویی هزینه کل پروژه داشته باشد.