ماسه به سنگ ریزه هایی که از شن خرد تر می باشند، گفته میشود. در صنعت ساختمان سازی نیز به دانههای سنگی که قطر آن در حدود ۲ میلی متر یا کمتر باشد ماسه میگویند. به طور معمول ماسه در ساحل دریا و رودخانه به راحتی پیدا میشود و در صنعت ساختمان بسیار پر کاربرد می باشد. بیشترین استفاده ای که از ماسه می شود، ترکیب کردن آن با سیمان و آب است که ماده حاصل شده، ملات بسیار کاربردی می باشد. وبسایت خرید و فروش مصالح ساختمانی شرکت خوارزم سازه با فراهم آوردن تامین کنندگان مصالح ساختمانی با قیمت مناسب و روز کارخانه و همچنین کیفیت عالی در تمام مناطق کشور شرایط خرید آسان را برای شما مصرف کنندگان گرامی فراهم کرده است.
همان گونه که پیش تر اشاره شد، ماسه نمونه ای از مصالح ساختمانی پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی می باشد. در مجمول می توان ماسه را بر اساس دسترسی و منبع، شکل ظاهری و اندازه دانه، کاربرد، تحلیل غربال و ترکیب شیمیایی در دسته بندی های متفاوتی قرار داد. در ادامه این مطلب به بیان نکات کامل در این زمینه خواهیم پرداخت.
سنگدانه ریز برای مصرف در بتن مواجه با یخبندان و آب شدگی، بعد از گذراندن ۵ دوره آزمون سلامت طبق استاندارد ملی ایران شماره ۴۴۹، هنگام استفاده از سولفات سدیم نباید افت وزنی بیش از ۱۰ ٪ یا در صورت استفاده منیزیم نباید وزنی بیش از ۱۵٪ داشته باشد. این نکته را در نظر داشته باشید که ماسه مصرفی باید تمیز، شسته شده و عاری از هرگونه گل و لای و دیگر ناخالصیهای شیمیایی باشد و همچنین در مقابل سایش، اعمال نیرو، هوازدگی و یخ زدگی مقاوم باشد.
متداول ترین ماده تشکیل دهنده ماسه، در نوع قارهای و سواحل غیرگرمسیری سیلیس یا همان دیاکسید سیلیسیم یا SIO2 می باشد که اغلب به شکل کوارتز یافت می گردد. کربنات کلسیم نوع دیگری از ماده تشکیل دهنده شن و ماسه می باشد که در نیم میلیارد سال گذشته به واسطه اکوسیستم و انواع مختلف زندگی های دریایی پدید آمده است. سولفات کلسیم ماده دیگری می باشد که در موارد نادر ترکیب ماسه را تشکیل میدهد. همان گونه که در مکان هایی همچون پارک ملی Salt Plains National Refuge National Refuge در ایالات متحده ماسه سفید یافت می گردد. شن و ماسه در بازههای زمانی بشر یک منبع تجدیدناپذیر می باشد که برای ساخت بتن تقاضای بی شماری دارند. هر ساله ۵۰ میلیارد تن شن و ماسه ساحلی و فسیلی در صنعت ساخت و ساز استفاده میشوند. براساس استاندارد طبقهبندی متحد خاک، ماسه به سه دسته ریز، متوسط و درشت تقسیم میشود.
منبع و محل دسترسی ماسه
ماسه در حالت کلی به دو دسته ماسه طبیعی و ماسه مصنوعی تقسیم می شود. ماسه طبیعی شامل انواع ماسه های رودخانه ای و ماسه بادی و در ماسه های مصنوعی نیز طی فرآیندی، ناخالصی آن گرفته می شود.
معرفی انواع ماسه
- ماسه طبیعی: این دسته از ماسه ها به شکل طبیعی استخراج می شوند و هیچ گونه فعالیت اضافه ای بر روی آن ها انجام نمی گیرد. ماسه رودخانه ای و ماسه بادی نمونه ای از این ماسه ها می باشند.
- ماسه رودخانه ای: نمونه ای از ماسه های شسته شده ماسه رودخانه ای می باشد. این گونه ماسه ها از نظر ظاهری دارای گردی بیشتری می باشند. رنگ آن سفید خاکستری بوده و از کیفیت بالایی برخوردار می باشد. ماسه رودخانه ای دارای سیلیکا می باشد.
- ماسه بادی: از دیگر نمونه های ماسه های طبیعی می توان به ماسه بادی اشاره کرد. ساختار این ماسه به گونه ای است که در آن خاک وجود دارد و همین امر موجب بالا رفتن خاصیت چسبندگی آن می شود. از ماسه بادی در ملات آبی و ساروج استفاده می شود.
- ماسه مصنوعی: در روش تولید ماسه مصنوعی، معادن آن شناسایی شده و ناخالصی هایی هم چون آهک آن با انجام فرآیندهایی بر روی ماسه را حذف می کنند. از ویژگی های ماسه مصنوعی می توان به مقاومت دمایی بالای آن ها اشاره کرد.
انواع ماسه بر پایه شکل ظاهری
شکل ظاهری از دیگر مواردی که در دسته بندی ماسه تاثیرگذار می باشد. به صورت کلی ماسه ها بر این اساس به انواع ماسه گرد، شبه گرد، گوشه دار و مخلوط تقسیم بندی می شوند.
- ماسه گرد: این گونه ماسه ها، همان طور که از نام آن ها پیداست، از ظاهر گردی برخوردار هستند. به این گونه که هنگام قرار گرفتن آن ها در زیر میکروسکوپ مشاهده می کنید از ظاهر کروی برخوردار می باشند. بسیاری از ماسه های مصنوعی در دسته ماسه های گرد قرار می گیرند. کیفیت بالای سطحی، از ویژگی هایی است که این گونه ماسه ها از آن برخوردار می باشند. می توان گفت این گونه ماسه ها از قابلیت عبور گازی بهتری برخوردار هستند زیرا قابلیت عبور گاز به تخلخل ماسه بستگی دارد.
- ماسه گوشه دار: این گونه ماسه ها از استحکام بالایی برخوردار بوده و نسبت به ماسه های گرد، از تخلخل کمتری برخوردار می باشد. به همین جهت عبور گاز از درون آن ها کمتر صورت می گیرد. گوشه دار بودن این گونه ماسه ها باعث می شود تا به خوبی در کنار یکدیگر قرار گیرند.
- ماسه شبه گرد: این دسته از ماسه ها از ظاهر کاملا گردی برخوردار نمی باشند و در برخی قسمت ها به شکل کروی و در برخی قسمت های دیگر گوشه دار هستند.
- ماسه مخلوط: از دیگر انواع ماسه هایی که می توان به آن اشاره کرد ماسه مخلوط می باشد. از ویژگی های این گونه ماسه ها می توان به این مورد اشاره کرد که این ماسه ها شکل خاصی ندارند.
انواع ماسه بر اساس ترکیب شیمیایی
ماسه بر اساس ترکیب شیمیایی به انواع:
● ماسه سیلیسی
● ماسه زیرکنیوم
● ماسه الوینی
● ماسه کرومیتی
● ماسه شاموتی
تقسیم بندی می شوند که در ادامه به هر یک از آن ها می پردازیم.
- ماسه سیلیسی: از انواع ماسه هایی است که معادن آن زیاد و از قیمت مناسبی برخوردار می باشد ماسه سیلیسی نمونه می باشد. سیلیس نمونه ای از مواد چند ساختاری است که در دماهای متفاوت ساختارهای مختلفی دارد. از این رو سرعت سرد شدن آن می تواند باعث ایجاد خواص متفاوتی شود. استفاده از ماسه سیلیسی برای طراحی قالب مناسب نمی باشد، چرا که تغییر دما موجب به وجود آمدن انبساط و انقباض در ابعاد ماسه ها می شود و همین امر می تواند باعث ایجاد شکستگی در قالب شود.
- ماسه الوینی: ماسه الوینی در دسته ماسه های گوشه دار قرار دارد. از ویژگی های این ماسه می توان به وزن کم آن اشاره کرد. انبساط حرارتی این ماده نسبت به ماسه های سیلیسی کمتر می باشد.
- ماسه زیرکنیوم: خاصیت انبساط حرارتی از جمله ویژگی هایی است که ماسه زیرکنیوم از آن برخوردار می باشد. ضریب انبساط حرارتی این مدل ماسه نسبت به ماسه سیلیسی کمتر می باشد. همین ویژگی آن را به ماده ای مناسب برای مواد قالب و کوره تبدیل کرده است. ماسه زیرکنیوم از انتقال حرارتی بالایی برخوردار بوده و سریع خنک می شود. این مدل ماسه از مقاومت دمایی بالایی برخوردار می باشد. از لحاظ شکل ظاهری این مدل ماسه از دانه های گرد و منظمی برخوردار است.
- ماسه کرومیتی: ماسه کرومیتی در دسته ماسه های گوشه دار قرار دارد و به رنگ سیاه می باشد. از ویژگی های این ماسه می توان به دیرگداز بودن آن اشاره کرد.
- ماسه شاموتی: استفاده از این مدل ماسه برای فولاد آلیاژی بسیار مناسب می باشد. ماسه شاموتی دیرگداز بوده و در ریخته گری و بدنه کوره مورد استفاده قرار می گیرد.
- ماسه شسته شده: وجود خاک در ماسه علاوه بر مزایا، معایبی نیز به همراه دارد. از مزایای وجود خاک در ماسه می توان به شکل پذیری آسان آن اشاره کرد. از طرف دیگر وجود خاک در دانه های ماسه موجب کاهش چسبندگی سیمان و ماسه می شود که این مورد از معایب وجود خاک در ماسه به شمار می رود. منظور از ماسه شسته شده در اینجا به میزان خاک درون آن برمی گردد، بدین ترتیب که هرچه ماسه بیشتر شسته شود، خاک آن کمتر می شود.
تفاوت شن و ماسه
از شکسته شدن طبیعی سنگ ها، شن و ماسه به وجود می آیند. اگرچه شن و ماسه همیشه در کنار یکدیگر در سطح زمین وجود دارند، اما در نوع و دانه بندی آن ها با همدیگر متفاوت می باشند. به طور معمول می توان گفت شن از ماسه درشت تر است، اما تعریف دقیق شن و ماسه در سیستم آشتو و متحد متفاوت می باشد.
مهندسان راه سیستم طبقه بندی آشتو را مورد استفاده قرار می دهند و مهندسان خاک سیستم طبقه بندی متحد را مورد استفاده قرار می دهند. طبق تعریف سیستم طبقه بندی متحد، دانه بندی ماسه به گونه ای است که دانه های آن از الک ۴/۷۵ میلی متر (نمره ۴) عبور کرده و بر روی الک ۰/۰۷۵میلی متر (نمره ۲۰۰) باقی می ماند. این در حالی است که شن بر روی الک ۴/۷۵ میلی متر(نمره ۴) باقی مانده و از الک ۳ اینچی (۷۵ میل متر) عبور می کند.
لیست قیمت انواع ماسه
همان گونه که در بالا توضیح داده شد، ماسه ها انواع مختلفی دارند. بنابراین آنچه که بر قیمت شن و ماسه تاثیرگذار می باشد، نوع آن ها بر اساس شکل ظاهری، کاربرد و غیره می باشد.
کاربردهای ماسه در صنعت ساخت و ساز
دانهبندی سنگدانهها از اهمیت بالایی برخوردار هستند زیرا با توجه به كاربری بتن و نياز به مقاومت آن در طراحی، در نتیجه کیفیت سنگدانه ها بر میزان مقاومت بتن تاثیرگذار است. به همین خاطر توجه به اين موضوع در اقتصادي شدن پروژهها كمک شايانی میكند. مصالح سنگی شن ماسه در مجموع حدود ۲/۳ تا ۳/۴ حجم بتن را اشغال میکند که حدود۶۰ تا ۷۰ درصد از کل دانهها شن و ۳۰ تا ۴۰ درصد را ماسه تشکیل میدهد. دانهبندی سنگدانه ها یعنی نحوه توزیع دانهها از نظر ابعاد که دانهبندی مصالح با شاخصی به نام منحنی دانهبندی سنجش میشود و منحنی دانهبندی عبارت است از یک منحنی که نحوه توزیع دانهها از نظر ابعاد را مشخص میکند.
آن چه در این نوشته از خوارزم سازه خواندیم، ارائه نکاتی در خصوص ماسه و انواع مختلف آن می باشد. همان گونه که اشاره کردیم، ماسه ها از لحاظ شکل ظاهری، دانه بندی و ترکیبات شیمیایی به دسته بندی های مختلفی تبدیل می شوند. امیدواریم نکات ارائه شده در این نوشته اطلاعات مفیدی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار داده باشد.
لیست قیمت خرید روز ماسه
برای استعلام قیمت روز مصالح ساختمانی و همچنین مشاوره با کارشناسان مجرب مجموعه خوارزم سازه می توانید به وبسایت خوارزم سازه مراجعه کرده و یا با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.