ساختمان سازی این روزها پیشرفت بسیاری کرده است. امروزه برای داشتن استحکام و مقاومت مورد نیاز از ابزارهای بخصوصی استفاده می نمایند. میلگرد و بتن نقش اساسی در تامین این استحکام دارند. غالبا از میلگرد برای بتن استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم راهنما محاسبه میلگرد تیرچه و جدول مشخصات و طول میلگرد تقویتی تیرچه را در اختیارتان قرار داده و شما را با بهترین مرکز خرید محصولات ساختمانی در تهران و کرج آشنا نماییم.
راهنما محاسبه میلگرد تیرچه
- جدول ميلگرد تيرچه : يكي از شيت هاي نقشه هاي اجرايي است كه با استفاده از آن، مشخصات ميلگرد هاي بكار رفته در ساختمان را مي توان تعيين كرد.
- ميلگرد گذاري : بارگذاري بار مرده و زنده مطابق مبحث ششم مقررات ملي ساختمان محاسبه مي گردد، و با استفاده از نشريه استاندارد تيرچه آن را بصورت يك جدول تهيه مي كنند.
تارهای فولادی تيرچه پيش تنيده
تارهاي فولادي داخل تيرچه را در حالت كلي به سه بخش تقسيم مي كنند :
- واير
- كابل و يا مفتول
- ميلگرد
ميلگرد تيرچه پيش تنيده شده
از جدول مشخصات میلگرد تیرچه می دانیم که وايرها با قطر ٥ ميليمتر به دور قرقره ٠/٧ پيچيده مي شوند. این قطعات براي كشش مورد نياز پيش تنيدگي به کار می روند. در صورت نياز به وايرها انها را به طور مستقيم از قرقره خارج نمي كنند، بلكه انها را به حالت پيش صاف در مي آورند تا به راحتي از ميان غلاف ها عبور كنند، واير ها را براي اين امر تحت گرما و كشش قرار مي دهند. ميلگردها معمول ترين نوع تار كششي در تيرچه پيش تنيده هستند. انواع ميلگرد پيش تنيده را مي توان به این منظور بكار برد، كه پر كاربرد ترين ميلگرد براي ايجاد چسبندگي بهتر بين بتن و فولاد ميلگرد آجدار است.
جدول مشخصات فني میلگرد تیرچه
راهنما محاسبه میلگرد تیرچه توضیحی در رابطه با جدول مشخصات فنی میلگرد تیرچه پیش تنیده و طول میلگرد تقویتی تیرچه می باشد. مشخصات مكانيكي ميلگرد تيرچه پيش تنيده فاكتورهايي است كه طي فرايند ساخت و ساز ناظران و مهندسان بايد به آنها دقت كنند. طبق آيين نامه براي بتن پيش تنيده از سيمان رده c35 بر روي ميلگرد تيرچه پيش تنيده بايد استفاده شود. تعداد ميلگرد تيرچه پيش تنيده شده طبق محاسبات مهندسان متفاوت است، ولي در حالت كلي ا تا ٥ عدد در تيرچه پيش تنيده ميلگرد استفاده مي شود كه بايد ميلگردها آجدار يا دندانه اي باشند. تيرچه ها را در سه حالت تكي، دوبل و سه تايي بكار مي برند. در مقطع تيرچه پيش تنيده مقاومت مكانيكي فولادهاي بكار رفته مدام بايد چك شوند، تا تحمل بارهاي مرده و زنده ساختمان را داشته باشند.
اهميت میلگرد تیرچه
قدرت ايستايي اعضاي سازه اي در برابر نيروي كششي و خمشي به نوع ميلگرد استفاده شده در تيرچه پيش تنيده و همبستگي بين بتن و فولاد بستگي دارد. به همين منظور مهندسان بايد دقت لازم در مورد ميلگردهاي تيرچه پيش تنيده را داشته باشند و آن ها را از کارخانه های سازنده میلگرد كه یکی از بهترین توليدي های این قطعه در تهران کارخانه خوارزم سازه می باشد، تهيه كنند. تا ميلگرد تيرچه اي مقاوم و با دوام با هزينه كمتر و معقول داشته باشند. خط توليد تيرچه پيش تنيده شده، با استفاده از دستگاه اكسترودر كه جديد ترين دستگاه اروپايي براي توليد اين تيرچه هاست و استاندارد و گواهي هاي لازمه از سازمان استاندارد را دارد، فعالیت می نماید.
در اين روش بتن نان اسلامپ را بر روي خط ويبره قرار مي دهند و متراكم مي كنند بعد با بخار و حرارت آن را توليد مي كنند. ميلگرد هاي بكار رفته در تيرچه بايد كاملا سالم بوده، بدون رنگ خوردگي و داراي مشخصات اسمي و آجدار و بدون زدگي و تاب باشند. در حالت كلي ميلگردها به دو دسته ساده و آجدار تقسيم مي شوند.
انواع ميلگرد هاي آجدار
- ميلگرد آجدار مارپيچ
- ميلگرد آجدار جناقي
- آجدار مركب
محدوديت ها و الزامات سقف تيرچه
- تیرچه ها نباید فاصله ای بیشتر از ۷۰ سانتی متر از هم داشته باشند.
- بتن پوششی در بالای تیرچه باید ضخامتی بیشتر از ۵ سانتی متر داشته باشد.
- هنگام كار با تيرچه بلوك ها حداقل فاصله افقي بين دو سطح قائم بلوك هاي كنار هم در يك طرف تيرچه كه در مقابل هم هستند نبايد كمتر از ٥،٦ سانتي متر باشد.
- میلگرد تیرچه باید از بهترین متریال تولید شده باشد.
- ضخامت سقف نبايد از يك بيستم دهانه كمتر باشد در تيرچه هايي که با تكيه گاه ساده تعبیه شده اند.
- حداكثر دهانه مود پوشش سقف در جهت طول میلگرد تقویتی تیرچه با تيرچه منفرد از ٨ متر نبايد بيشتر شود و چنانچه طول تيرچه بيشتر شد بايد از يك يا چند تير عرضي جهت يكپارچه سازي جانبي عمود بر تيرچه استفاده كرد. براي اطمينان بيشتر نبايد دهانه بيشتر از ٧ متر شود. در صورت اينكه بيشتر شد از تيرچه هاي مضاعف استفاده مي شود.
- فاصله ميلگرد كششي از لبه جانبي بتن پاشنه تيرچه نبايد از ١٠ ميليمتر به شرط وجود بلوك كمتر باشد و در سطح پايين تيرچه نبايد از ١٥ ميليمتر كمتر شود.
- حداقل تاب فشاري بتن پاشنه ٢٥٠ kg/cm2 است.
- حداقل سطح مقطع آهن هاي طولي كلاف برابر نصف مقادير ميلگرد كششي تيرچه است.
- فاصله قالب بندي و شمع بندي در جهت عمود بر تيرچه ها ١، ١/٢ متر هست .
مشخصات ميلگرد تيرچه
ميلگردي كه در سقف كار شده باشد را ميلگرد تيرچه مي گويند. غالبا از دو ميلگرد در سقف استفاده مي شود ( A2 و A3). داشتن اطلاعات لازم و كافي براي متخصصين و مهندسان كه قصد كار با ميلگرد تيرچه را دارند، امري مهم است. انتخاب بهترين نوع ميلگرد در ساخت و ساز، به كاربرد آن و شرايط آب و هوايي در آن منطقه و نوع سيستم سازه در ساختمان، نوع طراحي سازه و تجهيزات اقتصادي بستگي دارد. پس نتيجه مي گيريم نميتوان يك نوع ميلگرد را به عنوان بهترين نوع نام برد.
مهم ترين ميلگرد هاي موجود
- ميلگرد فولاد كربن : ميلگرد فولاد كربن يكي از رايج ترين و پركاربرد ترين نوع میلگرد تیرچه است، كه گاها به آن نوار سياه نيز گفته مي شود. اين نوع ميلگرد در محيط هاي بيشتري استفاده مي شود ولي در برابر زنگ زدگي ضعيف است. پس مي توان گف براي مناطق مرطوب و در داخل آب گزينه مناسبي براي استفاده نيست.
- ورق تقويت كننده بار : بهترين نوع ميلگرد، میلگرد ساختماني است كه در ساخت پله ها، كف و سقف بكار مي رود.
- ميلگرد اپوكسي : ميلگرد اپوكسي كه همان ميلگرد سياه بوده كه در برابر آب شور و زنگ زدگي بسيار مقاوم بوده و تركيب رزين اپوكسايد با سخت كننده، پودي آمين بر روي آن به عنوان لايه قرار داده اند.
- ميلگرد اروپايي : جنس اين ميلگرد از منگنز است و مقاومت كمتري نسبت به بقيه ميلگرد ها دارد، و در مناطقي كه زلزله و حوادث در آنها كمتر است از ميلگرد اروپايي استفاده مي شود، چون از نظر هزينه نسبت به بقيه پايين تر بوده از آن در ساخت و ساز استفاده مي كنند.
- ميلگرد فولادي ضد زنگ : ميلگرد فولادي در برابر خوردگي بسيار مقاوم بوده و در مناطقي كه هزينه تعميرات بالا است از اين نوع ميلگرد استفاده مي شود. هزينه تعميرات ميلگرد فولادي در مقايسه با ميلگرد اپوكسي تقريبا ٨ برابر مي شود.
- ميلگرد فايبر گلاس : اين نوع ميلگرد در برابر خوردگي و زنگ زدگي مقاوم بوده و استفاده از آن در ساخت و ساز پر هزينه است. زيرا مقاومت بالايي دارد.
- ميلگرد گالوانيزه : ميلگرد گالوانيزه ٤٠ برابر نسبت به ميلگرد كربن در برابر خوردگي مقاوم تر بوده، بنابرين گزينه مناسب براي مناطق مرطوب است.
انواع قطعات موجود در میلگرد تیرچه
ميلگردهاي ممان منفي
اگر میلگرد تیرچه به شناژ و تير ختم شود، ميلگرد فوقاني به وسيله قطعه اي به طول ٢ تا ٢/٥ تيرچه ها را به هم وصل مي كند، طول میلگرد تقویتی تیرچه باید متناسب با کاربرد شما بوده و قطر اين ميلگردها را بايد محاسبه كرد كه معمولا قطرشان ٨، ١٠ ، ١٢ است. در دهانه اي كه تيرچه به شناژ و يا تير ختم مي شود ،آن را به صورت گونيا خم مي كنند، قسمت كوتاه گونيا را داخل آهن هاي تير بتني و قسمت مستقيم را روي بخش فوقاني قرار مي دهند و همچنين چند جاي آن را سيم بندي مي كنند. به اين قطعات ميلگرد ممان منفي مي گويند. كه در سقف هاي تيرچه بلوك حتما بايد از آنها استفاده كرد. اين ميلگرد ها را نبايد با تقويت برشي اشتباه گرفت. میلگرد تیرچه در داخل تيرچه خم نمي شوند بلكه به صورت صاف به تيرچه بسته مي شوند.
ميلگرد اوتكا
تيرچه بايد به اندازه كافي وارد تكيه گاه شده باشد تا درگيري برشي لازم را ايجاد كند ولي در صورتي كه به اندازه كافي وارد تكيه گاه نشد مي توان از اوتكا استفاده كرد كه يك طرفه يا دو طرفه است. شكل، عملكرد و اجرا اوتكا با ميلگرد ممان فرق دارد.
ميلگردهاي حرارتي
بعد از تمام شدن كار سقف و گذاشتن تمامي آهن ها يك سري ميلگرد هايي است كه در جهت عمود بر بالاي تيرچه به فاصله ٢٠ الي ٢٥ سانتي متر قرار داده مي شود، قطر ميلگرد حرارتي به وسيله محاسبه انجام شده مشخص مي شود، كه معمولا ٦، ٨ ، ١٠ ميليمتر است. و به تمام آهن هاي تيرچه بايد سيم بندي شود. بعد از خشك شدن بتن و از دست دادن آب يك سري تنش ها حرارتي در سقف رخ مي دهد كه به وسيله آرماتور حرارتي مهار مي شوند. این قطعه يكي از بهترين نوع مصالح درساختمان سازي است.
نكاتي درباره ميلگردها و راهنما محاسبه میلگرد تیرچه
ميلگرد ها را در محلي مناسب در كارگاه بايد قرار داد تا به راحتي بتوان قطع و خم كرد، ميلگرد ها با قطر جداگانه را با فاصله از هم قرار داد تا به راحتي در دسترس باشند. توصيه مهم این است که تمامي ميلگرد هاي مصرفي از نوع آجدار باشند ، در كلام آخر بايد از توليدي معتبر ميلگرد تيرچه را تهيه كرد چون استاندار بوده و از مصالح با كيفيت بالا استفاده شود و چون دست واسطه در ميان نيست هزينه براي خريد ميلگرد بسيار پايين مي آيد در توليدي خوارزم سازه با استفاده از دستگاه هاي با كيفيت ميلگرد تيرچه ساخته مي شود. براي اطلاعات بيشتر از قيمت و نحوه خريد با كارشناسان خوارزم سازه در ارتباط باشيد. این مقاله تحت عنوان راهنما محاسبه میلگرد تیرچه برای اطلاع شما از جدول مشخصات و طول میلگرد تقویتی تیرچه تالیف شده است.
حسن
۲۹ تیر ۱۴۰۲
سلام ممنونم از راهنمایی کاربردی شما مهندس