بتن یکی از پر کاربرد ترین مصالح در صنایع متفاوت از جمله صنعت ساختمان سازی می باشد. بتن با مقاومت و استحکام بسیار بالا که در ساخت سازه کاربرد دارد، از ترکیب سنگدانه های مختلفی همچون ماسه تشکیل شده است که در طبیعت نیز به فراوانی یافت می شوند. شرکت خوارزم سازه نمایندگی فروش مستقیم مصالح ساختمانی و انواع شن و ماسه به قیمت روز کارخانه و همچنین کیفیت عالی در تهران می باشد و نیز توسط وبسایت خود امکان خرید آنلاین در تمام مناطق کشور و همچنین شرایط خرید آسان را برای شما مصرف کنندگان گرامی فراهم آورده است.
ترکیبات اصلی بتن:
⦁ آب
⦁ سیمان
⦁ سنگدانه ها
گرچه افزودنی های دیگر بتن برای بهبود برخی از خواص و ظرفیت های بتن نیز کاربرد گسترده ای دارند. بیشترین درصد ترکیبات بتن را سنگدانه ها شامل می شوند که نقش بسیار مهمی ایفا می کنند.
سنگدانه ها مانند انواع ماسه، حداقل ۳/۴ حجم بتن را در بر می گیرند، به همین جهت است که کیفیت آن ها می بایست از اهمیت بالایی برخوردار باشند. سنگدانه نه تنها میتواند مقاومت بتن ساخته شده را محدود نمایند ( چرا که سنگدانه ها با خواص نامطلوب نمیتوانند بتن مقاومی را تولید کنند)، بلکه ویژگی های آن ها به مقدار چشمگیری بر دوام و عملکرد سازه های بتنی تاثیر گذار می باشد.
در ابتدا به جهت دلایل اقتصادی، سنگدانه را به عنوان مواد پرکننده و پخش شده در داخل خمیر سیمان مدنظر قرار می دادند. به هر صورت میتوان از دید دیگری نیز به قضیه نگاه کرد و سنگدانه را به عنوان مصالحی در نظر گرفت که به واسطه خمیر سیمان به مجموعه ای یکپارچه تبدیل شدهاند همچون آجرکاری که در حقیقت سنگدانه ها کاملا خنثی و پرکننده نمیباشد و خواص فیزیکی، گرمایی و در برخی موارد خاص شیمیایی آن نیز بر عملکرد بتن تأثیر میگذارد.
سنگدانه ها از سیمان ارزان تر می باشند و به همین دلیل، افزایش مقدار سنگدانه ها در مخلوط تا بیشترین جای ممکن و کاهش مقدار سیمان تا کمترین حد ممکن اقتصادی تر می باشد، گرچه اقتصاد تنها دلیل به کار بردن سنگدانه در بتن نمی باشد، بلکه کاربرد آن امتیازات فنی قابل ملاحظه ی دیگری نیز برای بتن دارد. ثبات حجمی سنگدانه ها و دوام بیشتر آن ها نسبت به خمیر سیمان خالص هیدراته از این امتیازات میباشد.
نحوه تشکیل منابع شن و انواع ماسه
یکی از مهم ترین منابع تامین شن و ماسه ساختمانی رسوبات آبرفتی جوان می باشند. این رسوبات از جهتی به علت ورود وسیع آن ها در سطح و از جهت دیگر به علت ناچیز بودن پیوند ذراتشان به یکدیگر به سادگی قابل بهره برداری می باشند. حدود نیمی از سطح کشور ما را رسوبات جوان متعلق به کواترنر با سنی کمتر از ۲ میلیون سال پوشانده است.
منشاء این رسوبات متفاوت است و تنها گروه های ویژه ای از آن ها می توانند منبع تامین شن و ماسه ساختمانی باشند.
به هر جهت ماسه در دو دسته ماسه طبیعی و ماسه مصنوعی قرار دارد. ماسه طبیعی شامل ماسه بادی و ماسه رودخانه ای می باشد. در ماسه مصنوعی نیز طی فرایندی ناخالصی آن گرفته می شود.
تاریخچه ماسه در بتن
همان گونه که اشاره کردیم، بتن یکی از مواد مقاوم و پرکاربرد در ساختمان سازی است که قسمت قابل توجهی از آن از مصالح سنگی تشکیل شده است. ماسه یکی از این سنگدانه ها می باشد. این سنگدانه به شکل کلی علاوه بر بتن و بتن مسلح در ملات سازی، ریخته گری، شیشه سازی، فیلتر یا صافی ها و تهیه آجر نسوز و آجر ماسه آهکی کاربرد دارد.
ماسه به شکل های مختلفی در طبیعت پیدا می گردد و امکان دارد خود حاوی مقادیر متفاوتی از مواد گوناگون باشد. به عنوان مثال ماسه های طبیعی دارای مقادیری رس و آهن هستند، رنگ متمایل به قرمز برخی از سنگدانه های ریز نیز به دلیل وجود مقادیر مختلف آهن در آن می باشد. ماسه های عبور داده شده از الک نمره ۴ نیز دارای اندازه های گوناگونی می باشند که به همین جهت می توان آن را به سه دسته زیر تقسیم کرد:
⦁ ماسه نرم
⦁ ماسه متوسط
⦁ ماسه درشت
با توجه به قطر متفاوت ماسه، می توان آن را در دو دسته ماسه یکنواخت و ماسه دانه بندی شده نیز شناسایی کرد.
ماسه یکنواخت از دانه هایی با اندازه های یکسان مانند درشت دانه، متوسط و ریز دانه تشکیل می شود، اما ماسه دانه بندی شده از مخلوط اندازه دانه های متفاوت تشکیل شده است.
بهترین ماسه مصرفی در بتن
انواع ماسه نسبت به دیگر مصالح سنگی دارای پیچیدگی بیشتری می باشد. ماسه متشکل از دانه های سنگی کوچکی است که اندازه آن بین ۰/۰۶_۲ میلی متر است و اغلب آن ها از جنس کوارتز (Sio2 یا سیلیکا) می باشد، گرچه اغلب مواد معدنی دیگری به شکل مخلوط با ماسه وجود دارند و به ویژه رس ها و آهن که سبب قرمز رنگ شدن ماسه نسبت به دیگر مصالح سنگی می شود.
ماسه ها به حالت طبیعی در رسوبات جابه جا شده وجود دارند، به خصوص در محیط های دریایی و یا رودخانه ای، اگرچه برخی از ماسه سنگ های درشت تر به عنوان محصولات جانبی حاصل از خرد کردن و شکستن سنگ به دست می آیند. ماسه یکسان از دانه هایی تشکیل می شود که به طور اساسی دارای یک اندازه باشند، به عنوان مثال: درشت دانه (C)، متوسط (M) یا ریزدانه (F).
در صورتی که ماسه دانه بندی شده دارای مخلوطی از ماسه با اندازه دانه های متفاوت مشخص است. در کارهای معمولی ساختمانی در کارگاه، ماسه به ۲ گروه اصلی تقسیم می شود: ماسه ساختمانی (ماسه نرم) که بیشتر در تهیه ملات اندود به کار برده می شود و ماسه سنگریزه (ماسه زبر)، که در ساخت ملات بستر در روسازی به کار می رود.
به طور طبیعی ماسه هایی نیز در بین دو حد فوق قرار دارند که می توان به عنوان ماسه درزگیری یا همان ماسه بندکشی استفاده کرد، اما همان گونه که گفته شد عملاً ماسه در دو تیپ اصلی فوق وجود دارد. ماسه مصرفی در ساختمان اغلب از نوع ریزدانه و بیشتر همراه با مقداری رس در حدود ۱۰ ٪ یا بیشتر است، در حالی که ماسه سنگریزه یا زبره درصد کمتری رس دارد و نسبت دانه های درشت آن بیشتر می باشد.
بنا بر مشخصات فنی بخش ۳ آیین نامه “BS7533” ماسه به کار رفته در لایه زیرسازی ماسه تیزگوشه با درصد رس یا سیلت کمتر از ۳ درصد وزنی می باشد. آیین نامه “BS882” استفاده از ماسه تیپ “C یا M” را برای دال ها و کف فرش های روسازی پیشنهاد می نماید.
تاثیر بهترین ماسه در بتن
تعیین میزان ماسه در بتن، تابع مدول نرمی ماسه مصرفی است. در یک طرح مخلوط ثابت، با افزایش مدول نرمی ماسه، مقدار شن مصرفی تقلیل یافته و شن مصرفی افزایش می یابد و برعکس. با افزایش میزان مصرف ماسه در واحد متر مکعب، مقاومت فشاری و اکثر خاصیت های سخت شده بتن کاهش می یابند. استفاده از یک ماسه با مدول نرمی استاندارد مناسب است.
ماسه مصارف متفاوتی را به عنوان یک ماده معدنی دارد. عمده استفاده از ماسه مربوط به کارهای عمرانی و ساختمانی می باشد. به عنوان مثال از ترکیب ماسه و آهک می توان به ماده ای مقاوم دست یافت که از آن برای مقاوم سازی پی ها استفاده می شود.
با توجه به تنوع استفاده از این سنگدانه در صنعت که قبل تر مورد بررسی قرار گرفت، باید اشاره کرد که بخش عمده ی ماسه ی تولیدی کشور صرف تهیه و تولید بتن شده و بخش کمی از آن نیز برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین باید دقت لازم در تعیین خواص و ویژگی های ماسه مورد استفاده در بتن وجود داشته باشد. زیرا ترکیبات متفاوت شن و ماسه می توانند به طور مستقیم بر خواص مختلف بتن از جمله مقاومت، استحکام و پایداری تاثیر گذار باشند. با انجام آزمایشات خاص می توان برای موارد مختلف استفاده بتن، از مقادیر ثابت و متغیر ماسه استفاده کرد.
ماسه در طبیعت به شکل طبیعی وجود داشته و با شکستن و خرد شدن سنگ های مادر، طی فرایندی طبیعی و یا استفاده از دستگاه های سنگ شکن تشکیل می شود. بهترین سنگ ها برای تهیه ماسه، سنگ های سیلیس و گرانیتی می باشند. این سنگ ها از متراکم ترین سنگ های ماسه ساز موجود در طبیعت هستند و به هر مقداری که سنگ متراکم تر باشد، وزن مخصوص بیشتری داشته و برای تهیه سنگدانه ریز برای بتن سازی مناسب تر است.
ویژگی های بهترین ماسه بتن
ویژگی های مهم بتن شامل مقاومت، وزن، قابلیت کار و دوام است که از این میان مقاومت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مقاومت بتن بیش از همه به عواملی همچون نوع و مقدار سیمان، کمیت و کیفیت آب مصرفی، مشخصات فیزیکی و شیمیایی مصالح سنگی، نحوه ساختن و عمل آوردن بتن و بالاخره نوع و سن بتن بستگی دارد.
بهترین ماسه برای بتن
معمولاً مقدار کم بتن را به صورت دستی میسازند. بتن را در اغلب موارد در حمل ساخته و مصرف میکنند. در مواردی نیز بتن در کارخانه ساخته شده و به وسیله کامیون به محل مصرف حمل میشود. بهتر است بتن پس از ساختن هرچه زودتر مصرف کرد. برای اینکه بتن شکل مورد نظر را به خود بگیرد از قالب استفاده میشود. پس از آنکه بتن در قالب ریخته شد، باید آن را متراکم نمود تا مقاومت آن افزایش یابد.
بتن سخت را در لایه های متوالی ۱۵ الی ۲۰ سانتی متری در قالب میریزند و با تخماق میکوبند تا به اصطلاح عرق کند. در اثر این عمل دانه های سنگی در کنار هم جفت و جور شده و هوای موجود در بتن به صورت کف یا همان شیر بتن به سطح آن میآید.
به منظور دستیابی به بتن مناسب باید هوای آن، تا ۳ درصد حجم بتن کاهش یابد. بتن های دارای حجم زیاد را با لرزاندن از داخل متراکم میکنند. به این شکل که خرطوم لرزاننده ای را درون بتن نموده و آن را جا به جا میکنند. گرما در گرفتن و سخت شدن بتن اثر زیادی دارد. در گرما بتن زود میگیرد و سخت میشود. در مقابل در دمای صفر درجه سانتی گراد دوغاب سیمان نمیگیرد و سخت نمیشود. بتن را در دما هایی تا ۵ درجه سانتی گراد میتوان ساخت، به این شرط که تا ۴ روز دمای آن از ۵ درجه کمتر نشود. بتن سازی در نقاط سرد سیر توسط گرم کردن مصالح صورت میگیرد.
اجزا تشکیل دهنده بتن
ترکیب بتن شامل سیمان، آب و مصالح خرده سنگی همچون شن و ماسه می باشد که به نسبت های مساوی به شکل دستی یا مکانیکی با یکدیگر مخلوط شده است.
قیمت بهترین ماسه برای بتن
ماسه، قیمت های متنوعی بسته به نوع آن دارد و طبق نیاز و نوع کار صنایع تولید و عرضه میشود. به جهت نوسانات بازار و تغییر قیمت لحظه ای محصولات، برای استعلام قیمت روز مصالح ساختمانی و بهترین ماسه برای بتن نیز مشاوره با کارشناسان مجرب مجموعه خوارزم سازه می توانید به وبسایت خوارزم سازه مراجعه کرده و یا با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.