جای تعجب نیست که شیر آشپزخانه یکی از پرکاربردترین اقلام در آشپزخانه است، اما این همه تنوع و پیشرفت در این تجهیز به ظاهر ساده نشان از اهمیت روز افزون شیرآلات ظرفشویی دارد. نکات بسیاری مانند انتخاب محل نصب و مدل پیش روی شما وجود دارد. قبل از خرید، داشتن ایده ای از اینکه محصول ایده آل مورد نظر شما باید چه خصوصیاتی داشته باشد می تواند رسیدن به نتیجه مطلوب را سرعت و دقت بیشتری ببخشد و هماهنگی آن با سینک ظرفشویی را نیز تضمین کند.
انواع محل تعبیه شیرآلات ظرفشویی
شیر ظرفشویی می تواند به دو صورت در آشپزخانه نصب شود تا با توجه به محدودیت ها و شرایط بهترین امکانات را فراهم آورد. منظور از امکانات لزوماً ویژگی های خاص شیرآلات نیست. بلکه موردی مانند فراهم آوردن فضای بیشتر بر روی کانتر به واسطه نصب شیر بر روی دیوار نیز نوعی امکان است. شیر ظرفشویی به دو صورت دیواری و ایستاده نصب می شود. البته مدل های شیر ظرفشویی توکار نیز در بازار وجود دارد اما به نسبت مدل های روکار طرفداران کمتری دارد.
شیر ظرفشویی ایستاده
شیرآلاتی که بر روی کانتر و یا کاسه سینک نصب می شوند به شیرآلات ایستاده معروف هستند. این نوع شیرآلات می توانند کلاسیک، لمسی، چشمی یا اهرمی و دارای یک، دو و یا هیچ دسته ای باشند. این مدل ها، بسته به ابعاد و مدل خود، بخشی از فضای روشویی یا سینک اشغال می کنند و شاید بهتر باشد در صورتی که روشویی و یا سینک ظرفشویی سرویس بهداشتی مورد نظر کوچک است به سراغ مدل های توکار و یا دیواری بروید.
شیر ظرفشویی دیواری
شیرآلات دیواری مانند شیر توالت و حمام بر روی دیوار بسته می شوند. شیر ظرفشویی دیواری از قدیم رایج بوده اما دوباره به شکل مدرن شیرآلات توکار محبوب شده است. از آنجایی که بخش مهمی از این نوع شیرآلات دیواری درون دیوار قرار می گیرد شیرآلات توکار حتی جای کمتری بر روی دیوار اشغال می کنند. سینک های ظرفشویی متناسب با شیرآلات توکار و دیواری انواع بدون سوراخ است.
انواع مدل شیر ظرفشویی
مدل های شیرآلات ظرفشویی بسیار متنوع است. بر خلاف مثلاً شیر توالت که فقط یک کاربرد دارد شیر آشپزخانه چندین و چند کاربرد دارد. به همین دلیل در طراحی و تولید این محصول سعی شده است که این کاربردها مد نظر قرار داده شده و هر نوع شیر ظرفشویی به کابری خاص خود نزدیک تر شود. شیر ظرفشویی مدل های بسیار متنوعی از فنری تا شاوری و دوکاره دارد.
شیر ظرفشویی فنری (فنردار)
علم فنری دارای حالت ارتجاعی یکی دیگر از ویژگی های بسیاری از شیرآلات آشپزخانه است که علمکی متفاوت با علمک های ثابت و رایج دارد. در زمان آبکشی، تمیز کردن و پر کردن قابلمه ها و تابه ها می توانید علم فنری را از قلاب خود آزاد کنید تا دامنه حرکتی بیشتری در اختیار داشته باشید. ارتفاع شیر ظرفشویی فنری بالاتر از سایر مدل هاست و فضای زیادی به کاربران عرضه می کند.
شیر ظرفشویی شاوری (شلنگدار)
شیر شاوری یک نوع پرطرفدار از شیرآلات آشپزخانه با یک سری اسپری دار متصل به یک شیلنگ است. این شیلنگ را می توان از درون علمک ظرفشویی به راحتی باز یا جمع کرد. هنگام شستن سینک و یا ظروف بزرگ می توانید این مجموعه را به سمت بیرون بکشید و پس از اتمام کار آن را جمع کنید. طول این شینگ معمولا ۱ تا ۱.۵ متر است و دست کاربر را هنگام کار با شیر ظرفشویی باز می گذارد. سری شیر ظرفشویی شاوری دارای الگوهای اسپری متنوعی است که گزینه های متفاوتی را برای کارهای آشپزخانه ممکن و راحت می کند.
شیر ظرفشویی دوکاره (دومنظوره)
شیر ظرفشویی دوکاره یا دو منظوره همان شیر ظرفشویی دارای آب تصفیه است. این نوع شیر ظرفشویی همچنان از محبوب ترین انواع شیرآلات است و در مناطق جنوب ایران و یا مناطقی که کیفیت آب شهری جهت آشامیدن چندان مناسب نیست کارایی بالایی دارد. در زمان خرید شیر دو منظوره دقت کنید تا مسیر آب شهری و آب تصفیه به صورت تمام و کمال از یکدیگر جدا باشند. شیر ظرفشویی دو منظوره ممکن است با علم فنری و یا شیلنگ شاوری نیز ادغام شود.
تناسب شیر و سینک ظرفشویی
هنگام انتخاب شیر ظرفشویی خود، مهم است که عواملی مانند تعداد و محل سوراخ های روی سینک را در نظر بگیرید. مخصوصاً اگر در حال تعویض شیر سینک ظرفشویی و یا سینک هستید، مهم است که به موضوع ساختار سینک توجه کنید. البته که همیشه امکان پوشاندن سوراخ های اضافی و یا ایجاد سوراخ جدید مورد نیاز وجود دارد؛ اما همیشه بهتر است از پیچیدگی اضافی دوری کرد.
در این مقاله نگاهی دقیق به انواع مختلف شیرآلات ظرفشویی و انواع مدل نصب آن ها داشتیم. بسته به ترجیح شما، شیرآلات مختلفی وجود دارند که عملکرد متناسبی دارند. به عنوان مثال، شیرآلات شاوری برای شستن سینک و یا ظرف های بزرگ بهترین نتیجه را می دهند و شیرهای ظرفشویی دو منظوره آب تصفیه شده را به راحتی در اختیار کاربران می گذارند.